Εκτάκτως εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την κατάσταση στο Μάλι, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό η έκτακτη σύνοδος των υπουργών θα γίνει σε δυο-τρεις ημέρες. «Θα λάβουμε αποφάσεις για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναλάβει την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στο στρατό του Μάλι», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα τις υποσχέσεις που έχουν δώσει η Βρετανία, το Βέλγιο και άλλες χώρες, ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή είπε ότι η σύνοδος των υπουργών είναι πιθανόν να διεξαχθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
«Χθες με κάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν για να μου επιβεβαιώσει ότι έχουμε την πλήρη στήριξη του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Φαμπιούς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Παρίσι.

«Επιταχύνονται οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη μιας δύναμης από χώρες της Δυτικής Αφρικής. Όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο», συνέχισε, αναφερόμενος στα στρατεύματα που έχουν υποσχεθεί ότι θα στείλουν η Νιγηρία, ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τόγκο, η Σενεγάλη και το Μπενίν. Σημείωσε επίσης ότι το Τσαντ θα συμμετάσχει με σημαντικές δυνάμεις.

Ο Φαμπιούς υπενθύμισε ότι η Βρετανία έχει προσφερθεί να παράσχει μεταφορικά αεροσκάφη ενώ η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να βοηθήσει στο ανθρωπιστικό και ιατρικό πεδίο. «Οι Βέλγοι μας παρέχουν μέσα μεταφοράς, όπως και οι Δανοί ενώ οι ΗΠΑ μας στηρίζουν στους τομείς των μεταφορών, των επικοινωνιών και των πληροφοριών», κατέληξε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκτάκτως για να συζητήσουν «τις πιθανές δράσεις της Ε.Ε. στο Μάλι». Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την ταχεία ανάπτυξη της αποστολής εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι, την οικονομική και επιμελητειακή βοήθεια για την ανάπτυξη της διεθνούς αποστολής στήριξης του Μάλι (AFISMA) και κάθε άλλη άμεση στήριξη στην κυβέρνηση του Μάλι προκειμένου να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση, διευκρίνισε.