Να φέρει στο φως αυτό που υπάρχει κάτω από τη γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου, το περίφημο έργο του I.M. Pei που κλείνει φέτος τριάντα χρόνια, επιχείρησε ο Γάλλος καλλιτέχνης JR, κολλώντας λωρίδες χαρτί στον χώρο γύρω της και δημιουργώντας το «Μυστικό της Μεγάλης Πυραμίδας».

Η εγκατάσταση του Jeane Rene -αυτό είναι το πραγματικό όνομά του- έγινε προς τιμήν των 30 χρόνων της πυραμίδας, που εγκαινιάστηκε στις 30 Μαρτίου του 1989. Μαζί με 400 εθελοντές δημιούργησε μία οφθαλμαπάτη εμβαδού χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, κολλώντας 2.000 χάρτινες λωρίδες γύρω από την πυραμίδα του Λούβρου, με αποτέλεσμα αυτή να μοιάζει ότι ριζώνει σε ένα λατομείο μαρμάρου που χάσκει.

Στην ιστοσελίδα του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο JR εξήγησε ότι πρόθεσή του ήταν να «επιζήσει» η εγκατάσταση ένα μόνον σαββατοκύριακο. Και, πράγματι, κομμάτια χαρτί σκίζονταν καθώς οι επισκέπτες βάδιζαν πάνω της ενώ πολλοί έκοβαν κομμάτια να πάρουν μαζί τους ως αναμνηστικό.

«Οι εικόνες, όπως και η ζωή, είναι εφήμερες. Από τη στιγμή που κολληθεί, το έργο τέχνης ζει μόνο του. Ο ήλιος ξεραίνει την κόλλα και με κάθε του βήμα, ο κόσμος κόβει κομμάτια του εύθραυστου χαρτιού. Το όλο πρότζεκτ έχει να κάνει με τη συμμετοχή εθελοντών, επισκεπτών και αυτών που κυνηγούν αναμνηστικά. Έχει επίσης να κάνει με την παρουσία και την απουσία, με την πραγματικότητα και τις αναμνήσεις, με την προσωρινότητα» έγραψε ο JR.