Η αμερικανική κυβέρνηση υποβοηθά και στηρίζει τις προσπάθειες του Μάθιου Νίμιτς για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του προσωπικού απεσταλμένου του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, σε Αθήνα και Σκόπια, καθώς και για τη θέση των ΗΠΑ στις προσπάθειες και την αποστολή του, η κ. Νούλαντ ανέφερε ότι ο κ. Νίμιτς πραγματοποιεί το ταξίδι «σε μια προσπάθεια, για μια ακόμη φορά, να διευθετήσει το μακροχρόνιο ζήτημα του ονόματος».

«Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο χωρών «θα είναι σε θέση να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, θα επωφεληθούν από τις προσπάθειες του πρέσβη Νίμιτς και θα δούμε κάποια πρόοδο».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση για το ρόλο της αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα και τα Σκόπια, επειδή υπάρχουν πληροφορίες ότι βοηθά στις διαπραγματεύσεις, η κ. Νούλαντ τόνισε ότι πάντα οι ΗΠΑ υποστήριξαν τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου κ. Νίμιτς. «Όταν μας ζητά να είμαστε χρήσιμοι, προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι και να τον βλέπουμε πάντα και στις δύο πρωτεύουσες. Έτσι, προφανώς, ανυπομονούμε να ακούσουμε ό,τι υπάρχει» πρόσθεσε.