Η χρονιά που μας άφησε πρόσφατα θα περάσει στην Ιστορία ως το ασφαλέστερο έτος για τις εναέριες επιβατικές μεταφορές από τη χαραυγή της αεριωθούμενης εποχής, που μετρά περισσότερα από 50 χρόνια!

Σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτύου Aviation Safety Network, ενός ανεξάρτητου οργανισμού που εδρεύει στην Ολλανδία, το 2012 σημειώθηκαν 23 θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα, πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων (δέκα) ετών, που ήταν σκαρφαλωμένος στα 34.

Σε όρους μάλιστα συνολικών αεροπορικών ατυχημάτων, η προηγούμενη χρονιά είχε το προνόμιο να δει τις λιγότερες αεροπορικές καταστροφές από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου!

Τα 23 θανατηφόρα δυστυχήματα περιλαμβάνουν 11 μόνο σε επιβατικές αερογραμμές, και πάλι το μικρότερο νούμερο από το 1945, με τον αντίστοιχο μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών να κυμαίνεται στο 16.

Η καθοδική τάση του δείκτη εναέριων ατυχημάτων συνεχίζεται από το 1997, όταν και διαπιστώθηκε για πρώτη φορά μείωση των συνολικών πτητικών ατυχημάτων.

Κι αν θέλουμε ένα ακόμα ενδεικτικό νούμερο, το 2012 σημειώθηκε ένα θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα για κάθε 2,5 εκατομμύρια πτήσεις!

Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας κατά 5% που σημειώθηκε το 2012, τότε τα αυξημένα μέτρα προστασίας απέδωσαν σαφώς καρπούς.


Τα θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα του 2012 κατανεμημένα με βάση
τη χώρα και τη φάση της πτήσης όπου σημειώθηκαν. Πηγή: Aviation Safety
Network.

Η γεωγραφία φαίνεται ωστόσο να παίζει έναν διακριτό ρόλο στις στατιστικές: από τα 23 θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα του 2012, 5 σημειώθηκαν σε αφρικανικά έθνη και 4 στη Ρωσία. Οι αερογραμμές των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν με όρους ασφάλειας και υποδομών.