Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε το Κογκρέσο να καταλήξει σε συμβιβαστική συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί μια αναγκαστική λιτότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Ιανουαρίου του 2013.

«Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να λύσουμε, δεν θα απαιτήσει πολλή προσπάθεια, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι το απαραίτητο», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, σε μια σύντομη δήλωση στο Λευκό Οίκο, μετά την αποτυχία του εφεδρικού σχεδίου των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ομπάμα ζήτησε να αποτραπούν οι φορολογικές αυξήσεις για τη μεσαία τάξη και να προστατευτεί η ασφάλιση δυο εκατομμυρίων άνεργων, καθώς έτσι θα τεθούν τα θεμέλια για μελλοντικές θέσεις εργασίας, για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση του ελλείμματος. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να κάνει ότι χρειάζεται για να υπάρξει συμφωνία.

Ο αμερικανός πρόεδρος που μίλησε τόσο με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, όσο και με τον ομόλογό του των Δημοκρατικών Χάρι Ρέιντ, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος και πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία «Είναι ένας εφικτός στόχος. Αυτό μπορεί να γίνει σε δέκα ημέρες», είπε.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ομπάμα για το οικονομικό αδιέξοδο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η προεδρική οικογένεια θα αναχωρήσει για τη Χαβάη, όπου παραδοσιακά περνά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ο Λευκός Οίκος πάντως δεν διευκρίνισε πότε αναμένεται η επιστροφή του προέδρου στην Ουάσιγκτον.