Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα εν μέσω τεταμένης ατμόσφαιρας μπροστά από το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Μαδρίτης διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές του προϋπολογισμού για την υγεία από την τοπική, συντηρητική, κυβέρνηση της Αυτόνομης Περιοχής.

Με συνθήματα όπως «Είναι κλοπή, όχι περικοπή» και «Ντροπή» και υπό συνεχή σφυρίγματα, γιατροί, νοσοκόμες και απλός κόσμος ήλθαν αντιμέτωποι για πάνω από μία ώρα με τις ειδικές κατασταλτικές ομάδες της αστυνομίας.

Μία τεράστια επιγραφή στηλίτευε «τις δολοφονικές περικοπές στη δημόσια υγεία».

Εν τέλει, η αστυνομία πραγματοποίησε μικρές επιθέσεις και απεμάκρυνε τους διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι τοπικοί αντιπρόσωποι συζητούσαν τον προϋπολογισμό της Αυτόνομης Περιοχής για το 2013, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση έξι νοσοκομείων και 27 ιατρικά κέντρα, αποβλέποντας στην εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.

«Θέλουμε να τους αποδείξουμε πως η υγεία μπορεί να χρηματοδοτηθεί διαφορετικά», εξηγεί η 47χρονη νοσηλεύτρια Ελένα Μοράλ.

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν πολλαπλασιάσει τις διαμαρτυρίες και τις απεργίες τους σε πολλά νοσοκομειακά κέντρα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος περικοπών, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ανακοίνωσε η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Την περασμένη Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία με αφετηρία πολλά νοσοκομεία της πρωτεύουσας και κατέληξαν στη φημισμένη πλατεία Πλάθα ντελ Σολ στο κέντρο της Μαδρίτης.