Την ανησυχία του για την άρνηση των τουρκικών αρχών να ανανεώσουν τις διαπιστεύσεις δεκάδων ευρωπαίων δημοσιογράφων – μεταξύ των οποίων και Γερμανοί – εξέφρασε το Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται για αυτό σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση στην ‘Αγκυρα.

«Είναι σαφές ότι η ελευθερία έκφρασης, η ελευθερία του Τύπου, είναι υψηλό αγαθό. Είναι ουσιώδες οι δημοσιογράφοι να μπορούν να εξασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και να διευκολύνονται σε αυτό. Σε αυτό είμαστε προσηλωμένοι και κατά τις συνομιλίες μας με την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ,.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ εξέφρασε την «αυξανόμενη ανησυχία» της, τονίζοντας ότι θα ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστο εάν οι λόγοι της απόρριψης των διαπιστεύσεων είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από «γραφειοκρατικοί», όπως επικαλείται η ‘Αγκυρα σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Τουρκία.

Χθες στην Κωνσταντινούπολη σε πολλούς δημοσιογράφους απαγορεύτηκε η είσοδος σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ για την υπογραφή της συμφωνίας διάθεσης 275 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για σιδηροδρομικά έργα στην Τουρκία.

«Όπως βλέπετε, οι δημοσιογράφοι των οποίων οι διαπιστεύσεις έχουν ανανεωθεί βρίσκονται εδώ και είναι ελεύθεροι να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους», δήλωσε ο κ. Αλμπαϊράκ και έκανε λόγο για γραφειοκρατικούς λόγους, οι οποίοι ισχύουν και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι στην Γερμανία οι δημοσιογράφοι – Γερμανοί και ξένοι – που υποβάλλουν αίτηση διαπίστευσης εξετάζονται από την Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος για ζητήματα ασφάλειας, ενώ η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την επιβεβαίωση της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας. «Η κριτική για την Γερμανία ή την κυβερνητική πολιτική της δεν αποτελεί αιτία απόρριψης αίτησης διαπίστευσης», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.