Ανησυχητική αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των κοριτσιών ηλικίας κάτω των 18 ετών που έχουν πέσει θύματα δικτύων εμπορίας ανθρώπων την περίοδο από το 2007 έως το 2010, σε σχέση με την περίοδο 2003-2006, αναφέρει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του εγκλήματος (UNODC), στην έκθεσή του για το 2012.

Σχεδόν τα δύο τρίτα της εμπορίας ανθρώπων κάτω των 18 ετών έχει θύματα κορίτσια, διευκρινίζει ο ΟΗΕ, τα οποία αποτελούν το 15% ως 20% της εμπορίας αυτής αν συμπεριλάβουμε και τους ενήλικες.

Το ποσοστό των ατόμων κάτω των 18 που πέφτουν θύματα της εμπορίας ανθρώπων έχει ανέλθει στο 27%, μια αύξηση άνω του 7% σε σχέση με την περίοδο 2003-2006, αναφέρει το UNODC, του οποίου η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία από 132 χώρες.

Τα αγόρια κάτω των 18 ετών αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% της συνολικής εμπορίας.

«Η εμπορία ανθρώπων απαιτεί μια ισχυρή απάντηση, που θα βασίζεται στη βοήθεια και την προστασία των θυμάτων, μια αυστηρή εφαρμογή του νόμου από τα δικαστικά συστήματα, μια υγιή μεταναστευτική πολιτική και μια ρύθμιση των αγορών εργασίας», εκτιμά ο διευθυντής του UNODC, Γιούρι Φεντότοφ.

Αναγνώρισε όμως τα υφιστάμενα κενά στις γνώσεις σχετικά με το έγκλημα, τονίζοντας την ανάγκη για πλήρη στατιστικά στοιχεία. Το UNODC εκτιμά επί του παρόντος τον αριθμό των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων σε εκατομμύρια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων αυτής της εμπορίας είναι οι γυναίκες άνω των 18 ετών: ποσοστό 55 έως 60%.

Ο ΟΗΕ σημειώνει τις σημαντικές περιφερειακές διαφορές όσον αφορά την εκμετάλλευση των θυμάτων. Στην Αφρική και την Ασία, οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται για καταναγκαστική εργασία, ενώ στην Ευρώπη και την Αμερική, πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.