Μπορεί η ζωή να είναι δύσκολη σε μια από τις αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη, υπάρχουν πάντως και αντισταθμιστικά οφέλη.

Ο λόγος για τους κατοίκους της Αλάσκα που λαμβάνουν εδώ και δεκαετίες ένα ετήσιο βοήθημα της τάξης των 2.000 δολαρίων. Και έχουν το Alaska Permanent Fund να ευχαριστούν, ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μέσω των εισφορών από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει φτάσει στις μέρες μας στα 60,4 δισ. δολάρια!

Η κρατική Alaska Permanent Fund Corporation (APFC) διαχειρίζεται το ποσό και από το 1982 άρχισε να δίνει αυτό το ετήσιο επίδομα στους κατοίκους. Όσο για τους όρους χορήγησης, αρκεί μια απλή αίτηση.

Μοναδικό στον κόσμο, το πρόγραμμα που υποστηρίζει τη ζωή στην παγωμένη αμερικανική πολιτεία ξεκίνησε σε μια εποχή που η Αλάσκα δεν μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τα ομοσπονδιακά κεφάλαια της Ουάσιγκτον.

Όλα άρχισαν από τον πρώην κυβερνήτη της Αλάσκα, Jay Hammond, που εκλέχτηκε στο αξίωμά του το 1974. Η Αλάσκα είχε περιληφθεί στις ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια και είχε την υψηλότερη φορολογία εισοδήματος σε όλη την Αμερική, προσπαθώντας να αυτοσυντηρηθεί.

Όταν ολοκληρώθηκε ο πετρελαϊκός αγωγός Trans-Alaska Pipeline System το 1977, το πετρέλαιο έμοιαζε ο μεγάλος σωτήρας της πολιτείας. Ο Hammond σκέφτηκε έξυπνα: έφτιαξε μια δημόσια εταιρία για να κατευθυνθεί τμήμα των πόρων από το πετρέλαιο, ώστε να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά της πολιτείας μακροπρόθεσμα και να μειωθεί η εξοντωτικά υψηλή φορολογία.

Στο κεφάλαιο κανείς δεν μπορεί να βάλει χέρι, εκτός κι αν ψηφίσουν διαφορετικά οι πολίτες της Αλάσκα. Από το 1982, ένα ποσοστό του επιστρέφει ανελλιπώς στον κόσμο, σε κάθε κάτοικο της πολιτείας δηλαδή ανεξαρτήτως ηλικίας ή εισοδήματος. Ο μόνος όρος είναι να ζεις στην Αλάσκα για περισσότερο από έναν χρόνο και να έχεις λευκό ποινικό μητρώο.

Οι κάτοικοι κάνουν κάθε χρόνο μια αίτηση για να πάρουν το μερτικό τους από το ποσό που ανακοινώνεται τον Σεπτέμβριο. Οι πληρωμές λαμβάνουν συνήθως χώρα τον Οκτώβριο και κυμαίνονται ιστορικά από 1.000-2.000 δολάρια ανά άτομο (στα 2.000 σταθερά τα τελευταία χρόνια). Μια τετραμελής οικογένεια παίρνει επίδομα 8.000 δολαρίων τον χρόνο δηλαδή, την ίδια ώρα που το ποσό παίρνει η συντριπτική πλειονότητα των 740.000 κατοίκων της πολιτείας.

Μεγάλος χαμένος στη μάχη του με το επίδομα βγήκε σχετικά πρόσφατα ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Bill Walker, καθώς θέλησε να μειώσει το μέρισμα των κατοίκων. Εννοείται πως δεν κατέβηκε καν στις εκλογές…