Έντονες επικρίσεις δέχονται σήμερα οι ρωσικές αρχές, οι οποίες αναγκάστηκαν να παραδεχθούν τα λάθη τους αφού ένα μποτιλιάρισμα 190 χιλιομέτρων απέκλεισε επί τρεις ημέρες, εξαιτίας του χιονιού, το δρόμο που συνδέει τη Μόσχα με την Αγία Πετρούπολη και χιλιάδες οδηγούς.

«Αυτό που συνέβη είναι ένα καλό μάθημα για όλες τις υπηρεσίες. Πρέπει να εργάζονται στους δρόμους και όχι στα ζεστά γραφεία. Ζητώ να αντλήσετε τα διδάγματα και οι δρόμοι να είναι σωστά προετοιμασμένοι, επειδή ο χειμώνας μόλις αρχίζει», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πούτσκοφ μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.

Από την Παρασκευή τεράστια μποτιλιαρίσματα είχαν σχηματιστεί σε μήκος σχεδόν 190 χιλιομέτρων, αποκλείοντας περισσότερους από 4.000 οδηγούς σε θερμοκρασίες που πλησίαζαν τους -5 βαθμούς κυρίως στην περιφέρεια του Τβερ.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως εξασφάλισαν μια υπηρεσία διανομής ζεστού φαγητού και παροχής πρώτων βοηθειών στον αυτοκινητόδρομο, καθώς και σημεία όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να ζεσταθούν, όμως ο Πούτσκοφ παραδέχθηκε πως το σύστημα δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε.

«Είχαμε προβλήματα στο να εξασφαλίσουμε στους οδηγούς τροφή, νερό και φάρμακα. Τα συστήματα που έχουν στόχο να παραμένουν οι οδηγοί ενημερωμένοι δεν ήταν έτοιμα», δήλωσε.

Εθελοντές χρειάστηκε να σπεύσουν σε βοήθεια των αυτοκινητιστών και να τους μοιράσουν τρόφιμα, νερό και ζεστά ρούχα.

«Ποιος είναι ένοχος; Πιστεύω πως είναι ο κυβερνήτης που πρέπει να παυθεί από τα καθήκοντά του», δήλωσε ένας χρήστης του Ίντερνετ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte, τον ρωσικό αντίστοιχο του Facebook, στον οποίο δημιουργήθηκε μια ομάδα για το μποτιλιάρισμα αυτό.

«Έχει κανείς την εντύπωση ότι υπάρχουν δύο Ρωσίες. Αυτή στις τηλεοπτικές οθόνες και αυτή της πραγματικότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο Βάλερι Βόιτκο, εκπρόσωπος ενός συνδικάτου οδηγών μεταφορών στον ενημερωτικό ιστότοπο Gazeta.ru.

Σήμερα η κατάσταση ήταν ομαλή, σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.