Συνελήφθησαν σήμερα τρεις υπάλληλοι της βραζιλιάνικης Vale και δύο μηχανικοί, οι οποίοι εργάζονταν για λογαριασμό της εταιρείας-κολοσσού της μεταλλευτικής βιομηχανίας και ιδιοκτήτριας του μεταλλείου Κόχεγκου ντο Φεϊζάου στις εγκαταστάσεις του οποίου κατέρρευσε ένα φράγμα προκαλώντας δεκάδες θανάτους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς του Σάο Πάολο και της πολιτείας Μίνας Ζεράις.

Σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει για τις συλλήψεις, οι δύο μηχανικοί είχαν υπογράψει για την ασφάλεια του φράγματος, το οποίο κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας τον θάνατο 65 ανθρώπων. Ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται σε 279. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 300.

Οι ερευνητές της Μίνας Ζεράις εξέδωσαν συνολικά εντάλματα σύλληψης εις βάρος πέντε ανθρώπων και εντάλματα έρευνας για άλλους επτά. Όλοι τους θεωρούνται ύποπτοι για ανθρωποκτονία, πλαστογράφηση εγγράφων και περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως προκύπτει από την απόφαση του δικαστή.

Η Vale, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, ανέφερε στη σελίδα της στο Twitter ότι συνεργάζεται με τους εισαγγελείς σχετικά με τη σύλληψη τριών, όπως υπογράμμισε, υπαλλήλων της που φέρεται να εμπλέκονται στο δυστύχημα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη έχει ήδη ζητήσει να δεσμευθούν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς της Vale, για να δοθούν αποζημιώσεις για τις απώλειες ζωών, τις οικονομικές ζημίες και την περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας της κατάρρευσης του φράγματος στην Μπρουματζίνιου, πόλη που απέχει περίπου 60 χλμ. από την Μπέλου Οριζόντσι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μίνας Ζεράις.

Είναι ακόμη άγνωστα τα αίτια που οδήγησαν στη θραύση και την κατάρρευση του φράγματος το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, με αποτέλεσμα ένας γιγαντιαίος χείμαρρος λάσπης και νερού να σαρώσει μέρος της Μπρουματζίνιου, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι.