Αυτό που λέγεται συχνά στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ είναι ότι κανένας δεν είναι κερδισμένος όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παύει να λειτουργεί.

Ωστόσο, ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι προσπάθησε να υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο, ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ο χαμένος από την δύσκολη κατάσταση που προκλήθηκε, σχολιάζει το «Politico».

«Στην ουσία θα κριθεί από αυτό που θα γίνει στο τέλος της διαδικασίας και όχι από αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μαλβέινι στον Τζον Ρόμπερτς που είναι υπεύθυνος των δημοσιογράφων του Fox News στον Λευκό Οίκο.

Οι δηλώσεις του Μαλβέινι έγιναν στην εκπομπή «Fox News Sunday».

O υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου προσπάθησε να ανατρέψει την ευρεία εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, ακόμη και μεταξύ μερικών από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους, ότι ο πρόεδρος Τραμπ υπαναχώρησε την Παρασκευή συμφωνώντας για την επαναλειτουργία των υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια shutdown των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, έστω και στη μερική μορφή που είχε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επικρίσεις, καθώς υπαναχώρησε χωρίς να έχει λάβει κάποια χρήματα για την υλοποίηση της κεντρικής προεκλογικής υπόσχεσής του, αναφορικά με την κατασκευή ενός τείχους ασφάλειας στη συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Από την άλλη μεριά, ο ίδιος έδωσε έμφαση στην ετοιμότητα του Λευκού Οίκου για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων διάρκειας τριών εβδομάδων, με στόχο να εξακριβωθεί αν μπορούν να καλλιεργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι χαμηλόβαθμοι Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη στάση της ηγεσίας του κόμματος και να υποστηρίξουν την κατασκευή του τείχους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος είδε μία ευκαιρία να προσπαθήσει και να φέρει τους Δημοκρατικούς στα λόγια τους. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους Δημοκρατικούς να αποδείξουν αν πραγματικά πιστεύουν ή όχι στην ασφάλεια των συνόρων και αν είναι αποφασισμένοι να πάνε κόντρα στη Νάνσι Πελόζι ή αν είναι τόσο προσκολλημένοι στην ηγεσία τους, ώστε ποτέ να μην ψηφίσουν για ένα φυσικό εμπόδιο στα νότια σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τις επόμενες 21 ημέρες διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων θα καταστεί δυνατό να αποδώσουν μία ευρεία συμφωνία για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων και χρημάτων για την κατασκευή του τείχους, εξέλιξη που δεν καταγράφηκε κατά τις προηγούμενες 35 ημέρες.

Ωστόσο, όπως και ο πρόεδρος Τραμπ, ο Μαλβέινι υποστήριξε ότι ένα τείχος θα κατασκευαστεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Στη διάρκεια της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να κερδίσουν την υποστήριξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πελόζι, αλλά και της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι κινήσεις αυτές έγιναν κυρίως μέσω προσκλήσεων στον Λευκό Οίκο, ενώ οι περισσότερες από αυτές τις προσκλήσεις δεν έγιναν αποδεκτές, με συνέπεια, η όλη προσπάθεια προσέγγισης να οδηγηθεί σε αποτυχία.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα έχει το τείχος, είπε ο Μαλβέινι επιβεβαιώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος επανεξετάζει την ιδέα να κηρύξει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για την κατασκευή του τείχους.

«Η δέσμευση του προέδρου είναι να προστατεύσει το έθνος και θα το πράξει είτε μαζί με το Κογκρέσο είτε χωρίς αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι.

Ένας αριθμός Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης της Πελόζι, αλλά και του ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν την τοποθέτηση φράχτη στα σύνορα, αλλά μερικοί απορρίπτουν κάθε ιδέα σύμπραξής τους στην κατασκευή ενός συνοριακού τείχους. Η Πελόζι έχει χαρακτηρίσει την κατασκευή του τείχους ως «ανηθικότητα», ενώ άλλοι έχουν τονίσει ότι θα είναι ένα μεσαιωνικό μέτρο.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών Χουλιάν Κάστρο υποστήριξε την άποψη της Πελόζι δηλώνοντας χθες στην εκπομπή του CNN «State of the Union»: «Δεν νομίζω ότι εκπροσωπεί το καλύτερο από αυτά που υποστηρίζει η Αμερική».

Ο Δημοκρατικός Χακίμ Τζέφρις, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νέα Υόρκη και είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι «η ενισχυμένη κατασκευή φράχτη» θα είναι στο τραπέζι, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί το τείχος ως «μία λύση του 5ου αιώνα, για ένα πρόβλημα του 21ου αιώνα», αλλά είναι χάσιμο χρημάτων.

«Τώρα, στο παρελθόν έχουμε υποστηρίξει όπως ξέρετε, την ενισχυμένη κατασκευή φράχτη», δήλωσε ο Τζέφρις στον Τσακ Τοντ του NBC News και στην εκπομπή «Meet the Press». «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που είναι λογικό και θα πρέπει να είναι στο τραπέζι».

Ο Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν υποστήριξε ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση στην όλη διαδικασία. «Υπάρχει μία έλλειψη εμπιστοσύνης και μία έλλειψη πίστης και στις δύο πλευρές», είπε ο ίδιος στην εκπομπή «Face the Nation» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, προσθέτοντας: «Την περίοδο αυτή, έχουμε παγιδευτεί ανάμεσα», παρατήρησε.

Ο ίδιος προτείνει την αποφυγή μιας νέας διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέσω της ψήφισης νομοθεσίας που θα διακόπτει την πληρωμή των μελών του Κογκρέσου, στην περίπτωση που γίνει ένα νέο shutdown.

Ο πρόεδρος Τραμπ την Παρασκευή υπέγραψε ένα μέτρο διάρκειας τριών εβδομάδων για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Με το μέτρο αυτό επαναλειτουργούν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες για τρεις εβδομάδες, μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους για 35 ημέρες.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει δημόσια ότι δεν θα προχωρούσε στην επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αν δεν λάμβανε χρηματοδότηση για το τείχος.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, επέκρινε τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν ότι ενισχύθηκε πολιτικά η Πελόζι, εκφράζοντας αμφισβήτηση, για το εάν κάτι μπορεί να κερδηθεί με την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση.

Ο ΜακΚάρθι δήλωσε ότι ο Τραμπ κουράστηκε από την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.