Ενόψει μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επισκέφθηκε αρκετές μονάδες στην προσπάθειά του να επιδείξει ότι η νομιμότητά της εξουσίας του υποστηρίζεται από τον στρατό, ο οποίος είναι έτοιμος να υπερασπιστεί το έθνος από πιθανές ξένες επεμβάσεις.

Αφού οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να στηρίξουν πλήρως τον αυτοανακηρυχθέντα «ενδιάμεσο πρόεδρο» της χώρας Χουάν Γκουαϊδό και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μίας «ανθρωπιστικής» στρατιωτικής επέμβασης, αν αυτή κριθεί αναγκαία, ο Μαδούρο τόνισε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας πρέπει να είναι προετοιμασμένες να υπερασπιστούν τη χώρα «σε κάθε ενδεχόμενο» και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μαζικών ασκήσεων μεταξύ 10 και 15 Φεβρουαρίου.

«Προετοιμαζόμαστε για τις πιο σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις της ιστορίας μας» επανέλαβε ο Νικολάς Μαδούρο, καθώς επιθεωρούσε τις προετοιμασίες του στρατεύματος το Σάββατο, όπως αναφέρει το RT.

 

Σύμφωνα με μια σειρά αναρτήσεων του προέδρου της Βενεζουέλας, το Σαββατοκύριακο ο Μαδούρο επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο την 41η Ταξιαρχία στο Οχυρό Paramacay, καθώς και τη Ναυτική Νάση Agustín Armario στην πόλη Puerto Cabello, που βρίσκεται στη βορειοκεντρική επαρχία Carabobo.

Παρά τις εξαγγελίες του Γκουαϊδό για την παροχή αμνηστίας σε στρατιώτες και αξιωματικούς, ο στρατός της Βενεζουέλας έχει σε μεγάλο βαθμό απαρνηθεί τον επίδοξο πρόεδρο και έχει ορκιστεί πίστη στην εθνική κυριαρχία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας.