Τη ζωή του έχασε ένας Παλαιστίνιος στη διάρκεια επεισοδίων με Ισραηλινούς πολίτες κοντά σε εβραϊκό οικισμό, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Ξέσπασε συμπλοκή ανάμεσα σε Ισραηλινούς πολίτες και Παλαιστίνιους στην περιοχή και οι πρώτοι άνοιξαν πυρ με αληθινές σφαίρες. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε» αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Για τον θάνατο ενός Παλαιστινίου «μάρτυρα» στο χωριό Μουγαγίρ, κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη είχε κάνει λόγο νωρίτερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, νεκρός είναι ο 38χρονος Χάμντι Νασάν, που χτυπήθηκε από σφαίρες στην πλάτη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ήταν ανάμεσα σε έξι Παλαιστίνιους που έγιναν στόχος πυρών.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του χωριού Μουγαγίρ δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινούς εποίκους στα επεισόδια. «Στην αρχή οι έποικοι πυροβόλησαν, μετά κατέφθασε ο στρατός κι άρχισε να ρίχνει δακρυγόνα» αφηγήθηκε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως κατά τις πρώτες πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του, ένας έποικος που ζει κοντά στο παλαιστινιακό χωριό ενεπλάκη σε «αντιπαράθεση» με πολλούς Παλαιστίνιους και τραυματίστηκε ελαφρά. «Λίγο αργότερα», ξέσπασε ευρύτερη συμπλοκή ανάμεσα σε ισραηλινούς πολίτες και Παλαιστίνιους και τότε οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε. Πέραν του Παλαιστίνιου ο οποίος σκοτώθηκε, «πολλοί (άλλοι) τραυματίστηκαν», συμπλήρωσε.

Ισραηλινοί στρατιώτες και συνοριοφρουροί έκαναν χρήση «μέσων καταστολής ταραχών» για να τερματίσουν τη συμπλοκή, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι θα διενεργηθεί έρευνα.

Η Δυτική Όχθη είναι παλαιστινιακή περιοχή κατεχόμενη από το Ισραήλ εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Περίπου 450.000 ισραηλινοί έποικοι ζουν εκεί ανάμεσα σε 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους και οι συγκρούσεις δεν είναι σπάνιες. Οι ισραηλινοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο.

Το χωριό Μουγαγίρ έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε θέατρο επανειλημμένων συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών εποίκων.

«Καθιστούμε την ισραηλινή κυβέρνηση υπεύθυνη για αυτό το νέο έγκλημα», ανέφερε ο Σάεμπ Ερεκάτ, ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος, μέσω Twitter. «Τρομοκράτες έποικοι συνεχίζουν να επιτίθενται σε παλαιστίνιους πολίτες με την προστασία του ισραηλινού στρατού».

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε από την πλευρά του την «επίθεση συμμορίας εποίκων εναντίον του χωριού Μουγαγίρ», όπως μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

(φωτογραφία αρχείου)