Διπλασιάστηκε ο αριθμός των θυμάτων από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις των τελευταίων ημερών στην Ινδονησία, φτάνοντας τους 59 νεκρούς, κι ενώ οι αρχές εκτιμούν πως ο απολογισμός θα είναι χειρότερος, αφού ακόμα 25 άνθρωποι αγνοούνται.

Οι σφοδρές βροχές που έπληξαν το νησί Κελέβη, στα κεντρικά της χώρας, ανάγκασαν σχεδόν 3.400 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη, έκανε λόγο για 30 νεκρούς.

Πολλές δεκάδες χωριά έχουν πλημμυρίσει σε δώδεκα περιφέρειες, όπως κι ένα τμήμα της πόλης Μακάσαρ, της πρωτεύουσας της Κελέβης.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ (πλημμύρες) τέτοιου εύρους, είναι οι χειρότερες», τόνισε αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Η περιοχή Γκόουα ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο, με 44 νεκρούς.

Μέλη σωστικών συνεργείων αλλά και κάτοικοι της Μακάσαρ μετακινούνται στους πλημμυρισμένους δρόμους με το νερό να τους φθάνει μέχρι τη μέση, ορισμένοι μεταφέροντας κάποια από τα υπάρχοντά τους με τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Κάποιοι άλλοι χρησιμοποίησαν μονόξυλα και άλλα πλεούμενα για να φύγουν, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

Οι αρχές ανέφεραν πως τα νερά υποχωρούν, αλλά οι καταστροφές είναι μεγάλες. Σπίτια, κυβερνητικά κτίρια, σχολεία και γέφυρες έχουν υποστεί ζημιές.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας προέβλεψε ότι οι ισχυρές βροχές στην περιοχή θα διαρκούσαν μέχρι την Τετάρτη, αλλά η ένταση των φαινομένων άρχισε να υποχωρεί χθες Πέμπτη στη Μακάσαρ και το νότιο τμήμα του νησιού.