Έναν υψηλόβαθμο απεσταλμένο, όπως τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, προκειμένου να επιτευχθεί η διαπραγμάτευση συμφωνίας ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θα πρέπει να διορίσουν οι ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο Τζον Μακέιν.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, το κόμμα του οποίου ηττήθηκε στις εκλογές του 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται να δείξει ότι οι προθέσεις της για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή είναι απόλυτα σοβαρές και ότι κατάλληλος για μια τέτοια αποστολή θα ήταν ο Μπιλ Κλίντον.

«Οι ΗΠΑ έχουν εργαστεί όσο το δυνατό σκληρότερα προκειμένου να επιλυθεί το ισραηλινό-παλαιστινιακό ζήτημα. Έχουν γίνει τόσα πολλά προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Προσωπικά θα διόριζα κάποιον τόσο υψηλόβαθμο όσο είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ώστε να μεταβεί στην περιοχή και να τελέσει καθήκοντα διαπραγματευτή. Το ξέρω ότι θα με απεχθανόταν που το λέω, αλλά χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο μεγάλου κύρους ώστε να καταφέρει να πείσει και τις δύο πλευρές να συζητήσουν προκειμένου να βρεθεί μια λύση», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του CBS ο Μακέιν.

Το 2000, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπιλ Κλίντον είχε κάνει σθεναρές προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, κάτι που τελικά απέτυχε. Παρόλα αυτά ο Κλίντον θεωρείται αξιόπιστος τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τους Παλαιστίνιους.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος ταξίδεψε στην Ασία, δήλωσε χθες ότι θα προτιμούσε να μην πραγματοποιηθεί μια Ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα, αλλά θα έριχνε το βάρος στην Αίγυπτο και την Τουρκία ώστε να πείσουν την Χαμάς να σταματήσει τις διασυνοριακές επιθέσεις.

Ο Μακέιν συνέχισε λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει «κάνουν ό,τι είναι δυνατό» ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας. Παράλληλα εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν η κυβέρνηση Ομπάμα θα καταφέρει να κάνει κάτι τέτοιο, δεδομένης της αποτυχημένης προσπάθειας που κατέβαλε το 2009, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.