Η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση, όπως ξεκαθαρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία ημέρα μετά την καταψήφισή της από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επανεπεξεργαστεί τις ιδέες της για τις μετα-Brexit εμπορικές σχέσεις με την Βρετανία, εάν το Λονδίνο ζητήσει κάτι διαφορετικό, δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η ίδια η συμφωνία της βρετανικής αποχώρησης δεν θα τύχει επαναδιαπραγμάτευσης, τόνισε ο εκπρόσωπος αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό που μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μπορεί να είναι η πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική εμπορική σχέση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε, εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία θα μπορούσε να τύχει διαφορετικών εμπορικών όρων εάν αλλάξει τις κόκκινες γραμμές της, απάντησε: «Είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε… Αλλά η συμφωνία αποχώρησης- και επαναλαμβάνω, η συμφωνία αποχώρησης- που συμφωνήθηκε από τους 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση».

Ο Μπαρνιέ είχε δηλώσει νωρίτερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει διαφορετική συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας, με προϋπόθεση όμως είναι η βρετανική πλευρά να αλλάξει τις «κόκκινες γραμμές» της αλλά και να παραμείνει κάποια ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή της επαναφοράς «σκληρού συνόρου» μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Ο Μπαρνιέ είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο κίνδυνος Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ μετά τη χθεσινή ήττα της Τερέζα Μέι στο βρετανικό Κοινοβούλιο. «Η απόφασή μας παραμένει να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο αλλά είναι χρέος μας να βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Αυτός είναι ο λόγος που από την δική μας πλευρά θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε.

Νέο δημοψήφισμα ζητούν 71 Εργατικοί

Όπως μεταδίδει το Sky News, 71 βουλευτές των Εργατικών απευθύνουν έκκληση προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν να πάρει θέση υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Η θέση των Εργατικών, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, είναι να ασκηθούν πιέσεις για τη διενέργεια εκλογών ως πρώτη επιλογή, αλλά να διατηρήσει την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος αν δεν υλοποιηθεί η πρώτη επιλογή.

Στέρτζον: Η Μέι δεν φαίνεται έτοιμη να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές της

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον δηλώνει πως η Τερέζα Μέι δεν εμφανίζεται ξεκάθαρη για το τι θα συμβεί μετά ως προς την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

«(Η Μέι) δεν δείχνει να έχει η ίδια μια σαφή ιδέα για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και δεν μου φάνηκε έτοιμη να εγκαταλείψει ή να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές της προκειμένου να υπάρξει χώρος για νέες ιδέες» είπε η Στέρτζον, συνοψίζοντας το περιεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο γυναικών χθες το βράδυ.

«Αυτή τη στιγμή το λιγότερο που θα έπρεπε να εξετάζουμε είναι η επέκταση του Άρθρου 50» πρόσθεσε.

Γαλλία: Η Ευρώπη δεν θα κάνει εκπτώσεις στις θεμελιώδεις αρχές της

Θα ήταν λάθος η Βρετανία να θεωρήσει ότι οι Ευρωπαίοι θα αλλάξουν στάση για το Brexit και θα κάνουν υποχωρήσεις που θα πλήξουν θεμελιώδεις αρχές όπως η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, προειδοποιεί «πηγή» της Γαλλική Προεδρίας.

«Εάν κυκλοφορεί η ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε αυστηρή, αλλά σήμερα είναι αποδυναμωμένη και ανήσυχη σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις αρχές, λοιπόν δεν είναι έτσι», δήλωσε ο αξιωματούχος των προεδρικών υπηρεσιών του Εμανουέλ Μακρόν. «Κανείς δεν το πιστεύει και δεν νομίζω ότι η Τερέζα Μέι το πιστεύει» πρόσθεσε.

Οποιοδήποτε αίτημα της Βρετανίας για την παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθύηκης, που ρυθμίζει τα της αποχώρησης ενός κράτους μέλους, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο, μία στρατηγική, που θα συνάδουν με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εγκριθούν από την ευρωπαϊκή πλευρά, προειδοποίησε ο αξιωματούχος της Γαλλικής Προεδρίας.

Παράλληλα, η Γαλλία θα ενισχύσει τις προετοιμασίες για Brexit άνευ συμφωνίας, προανήγγειλε ο ίδιος αξιωματούχος, την ώρα που ο πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ συγκαλεί αύριο το πρωί τους αρμόδιους υπουργούς για την εξέταση των προετοιμασιών και την επιτάχυνσή τους.