Η γαλλίδα Μιρέγ Μπαλεστραζί θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ιντερπόλ, μετά την εκλογή της σήμερα στο αξίωμα αυτό, ανακοίνωσε η ίδια στη Ρώμη, έπειτα από σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησε η διεθνής οργάνωση αστυνομικής συνεργασίας από τη Δευτέρα στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η 58χρονη Μιρέγ Μπαλεστραζί εργαζόταν ήδη στην Ιντερπόλ ως αντιπρόεδρος για την Ευρώπη της εκτελεστικής της επιτροπής.

Η νέα πρόεδρος της Ιντερπόλ έχει ηγηθεί σημαντικών αστυνομικών υπηρεσιών στη χώρα της και από το 2010 είναι δεύτερη στην ιεραρχία της γαλλικής αστυνομίας.

Σε επίσκεψή του στη Ρώμη τη Δευτέρα, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς της έπλεξε το εγκώμιο: «Είναι μια σπουδαία αστυνομικός και είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα είναι πρόεδρος της Ιντερπόλ».

«Βρίσκεται μεταξύ των γυναικών που τιμούν την γαλλική αστυνομία (…). Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα του οργανωμένου εγκλήματος, τις νέες μορφές βίας και πώς μπορούν να καταπολεμηθούν. Έχει δημιουργήσει επίσης σημαντικές σχέσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

Είναι η δεύτερη φορά που ένας Γάλλος προεδρεύει της Ιντερπόλ, στην οποία ωστόσο η σημαντική θέση είναι αυτή του γενικού γραμματέα, την οποία κατέχει τώρα ο Αμερικανός Ρόναλντ Νομπλ, ο οποίος διανύει την τρίτη θητεία του.
Η Ιντερπόλ, η μεγαλύτερη διεθνής αστυνομικής οργάνωση, έχει 190 κράτη μέλη.