«Ανησυχητική» χαρακτήρισε την πολιτική της Γαλλίας απέναντι στους Ρομά η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η πολιτική αυτή, όπως είπε, δεν μπορεί παρά να επιτείνει το «στιγματισμό» τους και τις «ακραίες συνθήκες φτώχειας» στις οποίες ζουν.

Κατά την έναρξη της 15ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, η Αρμοστής κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, να υιοθετήσουν μία πολιτική που να επιτρέψει στους Ρομά να «καταπολεμήσουν την περιθωριοποίησή τους». Η κα Νάβι Πιλάι έκανε λόγο για ανησυχητικές συνθήκες «σε συγκεκριμένες χώρες», χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητική» την επιχειρηματολογία των υπευθύνων και των μέσων ενημέρωσης που χαρακτηρίζεται από στερεότυπα και φυλετικές διακρίσεις, όπως είπε για το παράδειγμα της Γαλλίας.

Την ίδια ώρα, σύγχυση προκαλεί στο εσωτερικό της Γαλλίας η δημοσίευση εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας για την εκκένωση των καταυλισμών των Ρομά. Ο υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν δήλωσε ότι δεν ήταν εις γνώσιν του περιεχομένου της. Η σύγχυση τροφοδοτεί την πολεμική σχετικά με την σκλήρυνση της πολιτικής της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στους Ρομά, γεγονός που προκαλεί έντονες επικρίσεις τόσο σε εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο.