Η «συμβιβαστική φόρμουλα» του Ζάεφ για να βρει τους 80 βουλευτές

Στο κοινοβούλιο των Σκοπίων σε λίγο η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση


ΚΟΣΜΟΣ
13:46
11/01/2019
Η «συμβιβαστική φόρμουλα» του Ζάεφ για να βρει τους 80 βουλευτές
1
loading

Σε λίγη ώρα αναμένεται να αρχίσει, με καθυστέρηση, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ, σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, φαίνεται πως έχει βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα της υπηκοότητας, που αποτελεί «αγκάθι», και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Πρόκειται για τη συνεδρίαση που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για χθες αλλά μετατέθηκε για σήμερα καθώς, σύμφωνα με μέσα της πΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, τους 80 βουλευτές, δηλαδή, που είναι απαραίτητοι για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς φαίνεται να υπολείπεται ένας βουλευτής για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή.

Για τον λόγο αυτό, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ζάεφ είχε χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA», που διαθέτει δύο βουλευτές, προκειμένου να βρεθεί μία τεχνική διατύπωση σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης» εξήγησε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Όταν θα λάααβεις αυτόο το γράαμμααα . .

    Ένα μικροπρόβλημα υπήρξε με τον Αλβανό κο Μπ€$α, άλλα με μιά ακόμη συμβο(υ)λή του κου $όρος ξεπεράστηκε κι αυτό αισίως . . όπως άλλωστε και καμιά 30ριά άλλα.
    Τώρα . . το γιατί η Σκορπιανή βουλή έπρεπε να περάσει το θέμα με τα δύο/τρίτα των βουλευτών και ή δική μας για το ίδιο παραμύθι χρειάζεται μόνο το εν/δεύτερον και όχι τα τρία/πέμπτα (κάνε τον κόπο και > ιδέ άρθρο 28 του συνταγματός μας), αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε όταν θα είναι πολύ αργά διότι η αλήθεια είναι ότι τώρα δεν έχουμε καιρό για χάσιμο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει