Μία μόλις μέρα από την κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή των Σκοπίων προκειμένου να περάσουν οι απαραίτητες τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, φαίνεται να τα βρίσκει σκούρα.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη μέρα συζητήσεων στη βουλή επί των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Η μικρή αναβολή, όπως μεταδίδει το a1on.mk, είχε ως αιτία τις εντατικές επαφές του Σκοπιανού πρωθυπουργού ώστε να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών, κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι στιγμής.

Όπως αναφέρει το σκοπιανό σάιτ ο κ. Ζάεφ «δεν έχει βρει τις απαιτούμενες ψήφους» και είναι «σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους οκτώ ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το VMRO-DPMNE αλλά και με τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλ Κασάμι».

Σύμφωνα με το a1on.mk το αλβανικό κόμμα δεν δίνει τη συγκατάθεσή του αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του. Αυτές είναι να μην ισχύσει για τους Αλβανούς κατοίκους της χώρας η «μακεδονική» υπηκοότητα και να υπάρξει προστασία όχι μόνο για τους «Μακεδόνες ομογενείς» που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους «ομογενείς από τη Μακεδονία».

Η θέση του κόμματος του Κασάμι ωστόσο έρχεται σε κόντρα με τις θέσεις των οκτώ ανεξάρτητων που αποχώρησαν από το VMRO-DPMNE επειδή ακριβώς συμφώνησαν με όσα αναφέρονται στις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα.

Ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σήμερα σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. «Αυτό που ζητά το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», είπε ο Ζάεφ.

Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι ο βουλευτής της σλαβικής αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ (σ.σ. ανήκει στο μικρό GROM και εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου

VMRO-DPMNE) θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών. Ο Μίνοφ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 80 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018.

«Η ευθύνη ανήκει εν τέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών» είπε ο Ζάεφ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν είμαστε δημιουργικοί θα βρεθεί λύση».

Ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται εν μέσω μιας διελκυστίνδας και προσπαθεί να βρει την καλύτερη λύση ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών και κατ’ επέκταση η Συμφωνία των Πρεσπών.