«Πεδίο μάχης για τους καπιταλιστές» χαρακτήρισε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τις αμερικανικές προεδικές εκλογές, σε ομιλία του στο Φόρουμ του Μπαλί για τη δημοκρατία.

«Δείτε την κατάσταση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι εκλογές, που αποτελούν την έκφραση της λαϊκής βούλησης, έγιναν πεδίο μάχης για τους καπιταλιστές και μια δικαιολογία για να σπαταληθεί μια περιουσία», τόνισε χωρίς να αναφερθεί άμεσα στην επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

«Για το λόγο αυτό πολλά ανεξάρτητα στοιχεία, ικανά και με καθαρή καρδιά, δεν έχουν καμία ελπίδα να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση. Η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θυσιάζονται στο βωμό του εγωισμού μιας ισχυρής μειοψηφίας», υπογράμμισε ο ιρανός πρόεδρος.

‘Εξι δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για τις αμερικανικές εκλογές της Τρίτης.

Ο ιρανός πρόεδρος εκφώνησε την ομιλία του στο πλαίσιο του Φόρουμ του Μπαλί για τη δημοκρατία, που πραγματοποιείται ως την Παρασκευή, με στόχο την προώθηση της δημοκρατίας στην περιοχή και με τη συμμετοχή έντεκα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Εκτός από τον Αχμαντινετζάντ συμμετέχουν ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ.

Με τη λίστα αυτή των αξιωματούχων, το διπλωματικό αυτό ραντεβού δίνει την ευκαιρία στον Αχμαντινετζάντ να αναζητήσει διεθνή υποστήριξη στην αντιπαράθεσή του με τη Δύση για την αμφιλεγόμενη πυρηνική πολιτική του. Η Ινδονησία είναι στενή σύμμαχος της Τεχεράνης και την έχει ήδη επισκεφθεί ο ιρανός πρόεδρος.