Να σταματήσει τις μεταμοσχεύσεις από εκτελεσθέντες κρατούμενους από τις αρχές του 2013 σχεδιάζει η Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους στον τομέα της υγείας.

«Ενώ δεν μπορούμε να αρνηθούμε το δικαίωμα των φυλακισμένων που εκτελούνται να προβαίνουν σε δωρεές οργάνων, ένα σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων το οποίο βασίζεται στα όργανα των θανατοποινιτών δεν είναι ηθικό ούτε βιώσιμο», είπε ο Ουάνγκ Χάιμπο σε συνέντευξή του στο μηνιαίο δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το οποίο κυκλοφορεί σήμερα.

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος τους σχεδιασμούς της για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος δωρεάς οργάνων και τον τερματισμό της χρήσης οργάνων για μεταμοσχεύσεις από εκτελεσθέντες κρατούμενους μέσα σε πέντε χρόνια.

«Πλέον υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ενασχολούμενων με τις μεταμοσχεύσεις στην Κίνα ότι το νέο σύστημα θα εξαλείψει την εξάρτηση από τα όργανα εκτελεσθέντων κρατουμένων», ανέφερε ο Ουάνγκ, διευθυντής του εθνικού κέντρου έρευνας για τις μεταμοσχεύσεις του υπουργείου Υγείας.

«Η εφαρμογή του νέου εθνικού συστήματος θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς το αργότερο», πρόσθεσε ο Ουάνγκ. «Αυτό θα σημάνει επίσης την έναρξη της σταδιακής κατάργησης της παλιάς πρακτικής», εξήγησε. Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας είχαν αναφέρει επικαλούμενα τον υφυπουργό Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού τον Μάρτιο ότι η μείωση του αριθμού των εκτελέσεων θανατοποινιτών τα τελευταία χρόνια «δημιούργησε προβλήματα» για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα.

Τα όργανα των κρατουμένων που εκτελούνταν αφαιρούνταν από τα πτώματά τους μόνο με την εκ των προτέρων συναίνεση των ιδίων ή των οικογενειών τους, επέμεινε ο υφυπουργός Χουάνγκ, που υποστήριξε ότι το νέο σύστημα αποτελεί μια «μεγάλη πρόκληση» για την Κίνα.

«Από την μια αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ζήτηση από μέρους του κοινού για όργανα προκειμένου να γίνονται μεταμοσχεύσεις, αλλά από την άλλη, η δωρεά οργάνων δεν είναι μόνον ένα επιστημονικό θέμα αλλά και πολιτισμικό και κοινωνικό», επισήμανε ο Ουάνγκ.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι σε ετήσια βάση γίνονται σχεδόν 10.000 επεμβάσεις μεταμοσχεύσεων οργάνων στην Κίνα, όπου όμως υπάρχουν 1,5 εκατ. άνθρωποι που χρειάζονται μοσχεύματα.

Η ανεπάρκεια μοσχευμάτων έχει πυροδοτήσει την δημιουργία μιας τεράστιας μαύρης αγοράς, γεγονός το οποίο ώθησε την κυβέρνηση να απαγορεύσει κάθε εμπορική συναλλαγή που περιλαμβάνει ανθρώπινα όργανα από το 2007 και να τροποποιήσει τον ποινικό κώδικα, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις σε όλους εμπορεύονται παράνομα μοσχεύματα.

Ο Χουάνγκ δήλωσε το 2009 ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μοσχευμάτων στην Κίνα εξακολουθούν να προέρχονται από κρατούμενους που θανατώθηκαν, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενθαρρύνει την δωρεά οργάνων.

Ο αριθμός των εκτελέσεων θανατοποινιτών αποτελεί κρατικό μυστικό στην Κίνα, πάντως η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι στη χώρα αυτή εκτελούνται κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου μαζί.