Η Αυτόνομη Περιφέρεια της Καταλονίας πρόκειται να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια κατά της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που αυτή επιχειρήσει να παρεμποδίσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της, όπως δήλωσε ο περιφερειακός πρωθυπουργός Αρτούρ Μας.

«Εάν δεν μας επιτραπεί να συμβουλευτούμε τη γνώμη των πολιτών μας για την ανεξαρτητοποίηση τότε θα πρέπει να διεθνοποιήσουμε τη σύγκρουση αυτή», δήλωσε ο Μας στο καταλανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

Ο Μας θα διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές της 25ης Νοεμβρίου σε μία προσπάθεια να διοργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η οικονομική ατμομηχανή της Ισπανίας, με πληθυσμό πάνω από 7 εκατ. κατοίκους, θα γίνει «ένα κράτος εντός της Ευρώπης».

Μία απόλυτη πλειοψηφία του στις εκλογές, θα καταστήσει ευκολότερη τη διαπραγμάτευση της Καταλονίας με τη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, τόνισε ο Μας.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως μία ανεξάρτητη Καταλονία «αρχικά» θα παραμείνει εκτός του άμβωνος της ΕΕ. Αλλά «μιας που η Ευρώπη ουδέποτε έχει βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοια κατάσταση, ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σαφήνεια», τι μέλλει γενέσθαι, δήλωσε.