Δικαστήριο της Βραζιλίας απαγόρευσε χθες την προβολή της αντι-ισλαμικής ταινίας που προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο και έδωσε στο YouTube προθεσμία δέκα ημερών για να αφαιρέσει τα αποσπάσματα της ταινίας από την ιστοσελίδα του.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Σάο Πάολο, όπου ζουν πολλοί άραβες μετανάστες, ήρθε λίγες ώρες αφότου η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, σε ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγόρησε για «ισλαμοφοβία» τις δυτικές χώρες.

Τη μήνυση κατά της αμφιλεγόμενης ταινίας κατέθεσε μια μουσουλμανική οργάνωση της Βραζιλίας–η Εθνική Ισλαμική Ένωση–κατά της ιδιοκτήτριας εταιρίας του YouTube, της Google, επειδή ανέβασε στο Ίντερνετ την ταινία που όπως καταγγέλλει είναι προσβλητική και συνιστά παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης.

Στην απόφασή του ο δικαστής Γκιλσόν Ντελγκάδο Μιράντα καταλήγει ότι η απαγόρευση ενός παράνομου προϊόντος δεν θα πρέπει να «προσβάλλει» την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική απόφαση δικαστηρίου της Βραζιλίας κατά της Google που εκδόθηκε χθες.

Εκλογικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του ανώτατου αξιωματούχου της Google στη Βραζιλία, μετά την αποτυχία της εταιρίας να απομακρύνει βίντεο από το YouTube στα οποία ασκείται αρνητική κριτική εις βάρος ενός τοπικού υποψήφιου για τη δημαρχία.