Το Πακιστάν διαβεβαίωσε πως αποκαθιστά σταδιακά τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την αμερικανική επιχείρηση που κατέληξε στην εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και προκάλεσε εκτεταμένες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις.

«Οι τελευταίοι 18 μήνες υπήρξαν πολύ, πολύ δύσκολοι», παραδέχθηκε η Πακιστανή ΥΠΕΞ Χίλα Ραμπανί Χαρ ενώπιον της Αμερικανίδας ομολόγου της Χίλαρι Κλίντον, η οποία την υποδέθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εν τούτοις, οι δύο χώρες «τα κατάφεραν καλλίτερα από το προβλεπόμενο στην ανοικοδόμηση του κλίματος εμπιστοσύνης», πρόσθεσε η υπουργός.

Η Χαρ επέμεινε στις «ευκαιρίες» που πρέπει να αδράξουν οι δύο χώρες «για να αποκαταστήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης και να μιλήσουν προκειμένου να ανταποκριθούν στα σαφώς κοινά συμφέροντά τους».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας της απάντησε πως η πρώτιστη προτεραιότητα των δύο χωρών είναι «να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των Αμερικανών και των Πακιστανών».

Η Κλίντον πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Πακιστών Ασίφ Αλί Ζαρντάρι στα περιθώρια της ΓΣ του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν την ημέρα που το Πακιστάν αποτέλεσε το κύριο θέατρο των εκδηλώσεων κατά της ισλαμόφοβης ταινίας, που η παραγωγή της έγινε στις ΗΠΑ.