Στην απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων φαίνεται να προχώρησαν οι αρχές της Μιανμάρ, έπειτα από την αμνηστία που έδωσαν σε 514 κρατούμενους, όπως ανακοίνωσε το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, λίγες ημέρες προτού ο πρόεδρος της χώρας πραγματοποιήσει μια σπάνια επίσκεψη στις ΗΠΑ.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτοί είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν απομείνει», δήλωσε ο Νάινγκ Νάινγκ, στέλεχος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κίι, της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (NLD).

Η ανακοίνωση της χορήγησης αμνηστίας από τον πρόεδρο της Μιανμάρ Τέιν Σέιν θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, που έχουν ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλα οικονομικά ανταλλάγματα μετά τη χαλάρωση νωρίτερα φέτος των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη χώρα.

Ο Τέιν Σέιν, η κυβέρνηση του οποίου αποφυλάκισε σχεδόν 700 πολιτικούς κρατούμενους από τον Μάιο του 2011 ως τον φετινό Ιούλιο, αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου, όπου θα μιλήσει και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Εξάλλου η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σου Κίι αναχώρησε χθες Κυριακή για τις ΗΠΑ, όπου θα της απονεμηθεί το Χρυσό Μεττάλιο του Κογκρέσου και θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν ο Ομπάμα θα δεχθεί και τον Τέιν Σέιν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.