Φραγκίσκος: Ο Χίτλερ είναι το παράδειγμα του πού οδηγεί ο λαϊκισμός

«Οι νέοι πρέπει να διδαχτούν την ιστορία των παγκοσμίων πολέμων του 20ού αιώνα ώστε να μην κάνουν τα ίδια λάθη»


ΚΟΣΜΟΣ
6:50
24/10/2018
Φραγκίσκος: Ο Χίτλερ είναι το παράδειγμα του πού οδηγεί ο λαϊκισμός
7
loading

Ο πάπας Φραγκίσκος και ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες σήμερα στη Ρώμη, συμμετέχοντας σε έναν «διάλογο μεταξύ των γενεών», στο περιθώριο της παρουσίασης ενός βιβλίου για τη σοφία της τρίτης ηλικίας, στο οποίο συνεργάστηκαν και οι ίδιοι.

Στη συνάντησή τους αυτή ο 75χρονος δημιουργός ρώτησε τον ποντίφικα πώς η πίστη ενός νέου μπορεί να διατηρηθεί όταν μεγαλώνει σε έναν βίαιο και σκληρό κόσμο, όπως στη δική του περίπτωση.

«Η απανθρωπιά βρίσκεται παντού, ψυχρή, υπολογισμένη, για να καταστρέψει τον άλλον (...) αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας» απάντησε ο Φραγκίσκος. Τα βασανιστήρια «μοιάζουν κάτι το φυσιολογικό, κανείς δεν μιλά για αυτά» ενώ στην πραγματικότητα «καταστρέφουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Υπάρχει όμως λύση: είναι «η μη βία, η φιλία, η τρυφερότητα... είναι πράγματα που μπορούν να μεταμορφώσουν και τις πιο σκληρές συγκρούσεις».

Στο βιβλίο Sharing the wisdom of time, ένα συλλογικό έργο με συνεντεύξεις ηλικιωμένων απ' όλον τον κόσμο, ο Σκορτσέζε αποκαλύπτει ότι ο ίδιος βίωσε περισσότερο «την αποτυχία, την απόρριψη, την πραγματική εχθρότητα, παρά την επιτυχία». Αναφέρεται στο δύσκολο ξεκίνημά του στον κινηματογράφο, όταν ο μέντοράς του, ο Ελία Καζάν, αρνήθηκε να διαβάσει ένα σενάριό του ή όταν ένας παραγωγός του είπε ότι δεν έχει «ούτε ίχνος ταλέντου».

Στο περιθώριο κάθε αφήγησης, ο πάπας απαντά με τις δικές του σκέψεις: «Αυτός που σου λέει ότι δεν αξίζεις τίποτα, δεν μπορεί να σε σταματήσει», γράφει σχολιάζοντας το κείμενο του Σκορτσέζε. «Εγώ δεν δέχομαι ότι η μοίρα του καθενός μας είναι προκαθορισμένη από τη γέννησή του. Η ζωή μας δεν κυλάει σαν ταινία με προκαθορισμένες σκηνές, ένας σκηνοθέτης το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τον καθένα», πρόσθεσε.

Με την ευκαιρία αυτή ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε εξάλλου ανεκτικότητα απέναντι στους πρόσφυγες και προειδοποίησε κατά του λαϊκισμού, αναφέροντας το παράδειγμα του Αδόλφου Χίτλερ. Όπως είπε, οι νέοι πρέπει να διδαχτούν την ιστορία των παγκοσμίων πολέμων του 20ού αιώνα «ώστε να μην κάνουν τα ίδια λάθη και να ξέρουν πώς εξαπλώνεται ο λαϊκισμός».

«Δεν μπορούμε να ζούμε σπέρνοντας το μίσος», απάντησε όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα που διδάσκει ιταλικά σε μετανάστες του εξέφρασε το πόσο καταπτοημένη αισθάνεται από τη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες.

Ο πάπας είπε ότι η Αγία Γραφή διδάσκει τους πιστούς να καλωσορίζουν τους μετανάστες, σημείωσε όμως ταυτόχρονα ότι οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να θέτουν όρια, να έχουν «ανοιχτή καρδιά» και καλές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία τους αλλά και την προνοητικότητα να πουν ότι «μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι αυτού του σημείου και όχι περισσότερο».

«Για αυτό είναι σημαντικό για όλη την Ευρώπη να πετύχει μια συμφωνία για το πρόβλημα αυτό», ώστε οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή οι Ελλάδα, δεν μην αναλαμβάνουν μόνες ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος, κατέληξε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Παπαdoc

  κήρυγμα κατά του μίσους να κάνεις στους δικούς σου προκατόχους που συνεργάστηκαν με τους Ναζί, στην Ισπανία και την Κροατία, που κυνηγούσαν και έκαιγαν προτεστάντες, αιρετικούς, μάγισσες και επιστήμονες στο Μεσαίωνα, που ρημάξανε την Κωνπολη και προσηλυτίζανε πληθυσμούς φτωχών ορθοδόξων στην ανατολική. Ευρώπη, που σφάζανε ως καλόγεροι - ιππότες μουσουλμανικούς πληθυσμούς για τα φέουδα της Μ. Ανατολής, που συμμετείχανε στις σφαγές των αποικιοκρατών και τον προσηλυτισμό στη Ν. Αμερική, που βιάσανε χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο οι παιδεραστές επισκόποι και παπάδες σας. Κι αυτό το αποκαλείτε Αγία έδρα; Έχετε ξεφύγει εντελώς.Μόνο αυτοκριτική πρέπει να κάνετε. Όχι κηρύγματα.

 2. avatar Ακροδεξιά – χούντα, ένα τσιγάρο δρόμος

  Ο λαϊκισμός της ακροδεξιάς (Άδωνης) είναι ο συντομότερος δρόμος για το φασισμό!

 3. avatar dk.

  Ο ίδιος μόλις που πήγε στην Λιθουανία και άρχισε να μιλάει ιστορικές ανοησίες, και από λογική πλευρά σκέτες αιρέσεις. Και όμως (τέτοιες) που ήταν λαϊκιστικές εκεί.

 4. avatar Και

  Η Ε.Ε. είναι το παράδειγμα που οδηγεί η Ν.Τ.Π.

 5. avatar ξύπνα θανάση

  ο χίτλερ ήταν το αποτέλεσμα της ανοησίας των αχρηστερών!

  1. avatar εσύ που θες να ξυπνήσεις τον Θανάση

   Ωραία λογική. Μήπως τα θύματα φταίνε που οι άλλοι είναι βιαστές? Μήπως και τα θύματα ληστειών φταίνε που έχουν λεφτά? Μήπως φταίνε τα εκατομμύρια νεκρών που δεν ήταν ξανθοί γαλανομάτηδες Γερμανοί? Ο Χίτλερ ήταν φασίστας και ήθελε να κατακτήσει την γη με την Άρια φυλή του και θα πήγαινε σε πόλεμο ούτως ή άλλως, τι δεν καταλαβαίνετε μπούφοι? Ο καθένας να κάνει την προπαγάνδα του, έλεος με εσάς.

 6. avatar WIRWOLF

  Και ο Μεσαίωνας είναι το παράδειγμα το που οδηγεί ό Χριστιανισμός.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει