Ανατριχίλα προκαλεί ο ομαδικός τάφος, που ανακαλύφθηκε κοντά στη Σύρτη, την πόλη της Λιβύης που ήταν μέχρι το 2016 προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, από τον τάφο ανασύρθηκαν εκατόν δέκα πτώματα. Την Τετάρτη, το δημοτικό συμβούλιο της Σύρτης, πόλης που απέχει 450 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, έκανε λόγο για 75 πτώματα στον ομαδικό τάφο, στην κοινότητα αλ Νταχέιρ.

Τα πρώτα πτώματα που βρέθηκαν σε αυτή την αγροτική περιοχή, περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά της Σύρτης, ανέσυρε η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος. Κατόπιν βρέθηκαν ατομικά είδη και κινητά τηλέφωνα.

Τα πτώματα που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί υποβάλλονται σε εξετάσεις γενετικού υλικού από τις λιβυκές αρχές, ώστε να εξακριβωθούν οι ταυτότητες των νεκρών.

«Το γραφείο του εισαγγελέα μας γνωστοποίησε ότι θα χρειαστούν χρόνος και εξετάσεις DNA» για να γίνει η αναγνώριση των πτωμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής.

Η Λιβύη, που σπαράσσεται από τις συγκρούσεις για την εξουσία και βιώνει χρόνια ανασφάλεια, μετατράπηκε σε ασφαλές καταφύγιο για τους τζιχαντιστές μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Το Ισλαμικό Κράτος, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκμεταλλεύτηκε το χάος και κυρίευσε τη Σύρτη τον Ιούνιο του 2015, αλλά δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, με έδρα την Τρίπολη, ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης τον Δεκέμβριο του 2016, έπειτα από οκτώ μήνες φονικών μαχών.

Τον Απρίλιο του 2018, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας άρχισε στρατιωτική επιχείρηση για την καταδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ που συνεχίζουν να δρουν στο δυτικό τμήμα της χώρας. Ο στρατός των ΗΠΑ συνεχίζει να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα εναντίον τους, ειδικά νότια της Σύρτης.

Έκτοτε, πολλοί τζιχαντιστές κατέφυγαν στην έρημο, όπου προσπαθούν να ανασυνταχθούν.

(φωτογραφία αρχείου)