Η αμοιβαία αναγνώριση Βελιγραδίου και Πρίστινας αποτελεί όρο για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνάντησή του με το Σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες, ο κ. Σουλτς επισήμανε ότι «η Σερβία μπορεί να καταστεί μέλος της ΕΕ εκπληρώνοντας τις απαιτούμενες προϋποθέσεις κι αφού μεταξύ των δύο χωρών (σ.σ. Σερβίας – Κοσόβου) δημιουργηθούν ειρηνικές, σταθερές σχέσεις».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το ζήτημα του Κοσόβου αποτελεί και εσωτερικό πρόβλημα της ΕΕ, με δεδομένη την άρνηση κάποιων χωρών να το αναγνωρίσουν, ωστόσο, συμπλήρωσε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενιαίος θεσμός ζητά από τη Σερβία να προχωρήσει στην αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνώρισε ότι θα αντιμετωπιστούν δυσκολίες στην πορεία για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Επισήμανε, ωστόσο, ότι προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η διασφάλιση της ειρήνης και “με καλή θέληση και πολύ δουλειά όλα τα εμπόδια θα ξεπεραστούν”.