Την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξουν νέοι όροι και προϋποθέσεις στην ενταξιακή πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως τίποτα δεν έχει αλλάξει τόσο σε ό,τι αφορά τη Σερβία όσο και την Ένωση, διατύπωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας στη σερβική ραδιοτηλεόραση RTS.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει… Δεν υπάρχουν νέοι όροι στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, η οποία και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πως στο τέλος της ευρωπαϊκής πορείας, η Σερβία και το Κόσοβο θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της αμοιβαίας αναγνώρισης, ο κ. Ντάτσιτς τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας όρος και πως «αυτή είναι μία τελείως λανθασμένη και απλουστευμένη ερμηνεία αυτού που ήθελε να πει (ο κ. Σουλτς)».

«Αυτό» σημείωσε ο κ. Ντάτσιτς «προκύπτει από τη στάση της χώρας από την οποία προέρχεται, η οποία κι έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου».

Σε ό,τι αφορά το διάλογο του Βελιγραδίου με την Πρίστινα, ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε πως τα ζητήματα των συνομιλιών και η μορφή που θα λάβουν θα τεθούν σίγουρα στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο κ. Νίκολιτς θα έχει συνομιλίες με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον.

Η Σερβία αναμένει από την ΕΕ να ξεκαθαρίσει «ποιο θα είναι το τέρμα της πορείας την οποία διανύουμε» συμπλήρωσε ο κ. Ντάτσιτς.