Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι μία εμφανής και βιώσιμη βελτίωση των σχέσεων με το Κόσοβο και η εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, στις Βρυξέλλες, παραμένουν βασική προϋπόθεση για το επόμενο βήμα της Σερβίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάτσιτς επανέλαβε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, αλλά δεν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί νέους όρους.

«Είμαι ικανοποιημένος από την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης (για την άρση του μποϊκοταρίσματος περιφερειακών εκδηλώσεων, όπου υπήρχε συμμετοχή του Κοσόβου) που θα επιτρέψει την αποτελεσματική συνεργασία στην περιοχή. Αλλά η δουλειά δεν σταματά εδώ» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ντάτσιτς, ο οποίος ξεκίνησε, σήμερα, διήμερη επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ρομπάι υπογράμμισε πως όλες οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του διαλόγου με την Πρίστινα θα πρέπει να εφαρμοστούν, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη διαχείριση των συνοριακών διαβάσεων.

Σημείωσε δε πως θα πρέπει να βρεθεί λύση σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, μία λύση που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που διαβιούν εκεί.

«Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι βασικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, την ελευθερία των ΜΜΕ και την προστασία των μειονοτήτων. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση των επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών» πρόσθεσε ο κ. Ρομπάι.

«Με ικανοποίησε το γεγονός ότι άκουσα από τον πρωθυπουργό πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι εξίσου προσηλωμένοι και πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να φέρουν τη Σερβία εγγύτερα στην ΕΕ. Όλες οι χώρες της περιοχής έχουν την ευκαιρία ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κροατίας, εάν θέλουν να εργαστούν και να εκπληρώσουν τα κριτήρια. Η ΕΕ είναι πρόθυμη να βοηθήσει τη Σερβία να σημειώσει πρόοδο στην ευρωπαϊκή της ‘ατζέντα’. Αλλά, τελικά, η ταχύτητα προόδου εξαρτάται από την ίδια τη Σερβία, το μέλλον της οποίας βρίσκεται στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.