Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εμμένει στη δήλωσή του περί ανάγκης αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πριν από την είσοδό του στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Σουλτς.

Όπως αναφέρει η Deutche Welle, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κ. Σουλτς, με τη δήλωσή του αυτή, είπε το προφανές.

Ο πρόεδρος βλέπει το μέλλον του Κοσόβου και της Σερβίας ως το μέλλον χωρών της ΕΕ, τονίζεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτιμά να μην σχολιάσει το τι έχουν να πουν οι άλλοι για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σουλτς είναι ο πρώτος πολιτικός της ΕΕ που κάνει λόγο για αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας προς την ΕΕ.

Χθες, ο κ. Σουλτς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντησή του, στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Ίβιτσα Ντάτσιτς είπε ότι «το μόνο που θέλουμε, ανεξάρτητα από τις διπλωματικές δραστηριότητες, είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της μη βίας κι αυτός είναι ο βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- και στο τέλος της μακράς διαδρομής για τη Σερβία και το Κόσοβο, ως όρος για την ένταξη στην ΕΕ θα τεθεί το ζήτημα της αμοιβαίας αναγνώρισης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ακόμη πως κατανοεί ότι το ζήτημα της αμοιβαίας αναγνώρισης είναι ένα από τα πλέον ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα για το Κόσοβο και τη Σερβία, αλλά και για την ΕΕ. «Για την ΕΕ, αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ορισμένα μέλη της Ένωσης δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, αλλά η ΕΕ ζητά από τη Σερβία να το κάνει αυτό (δηλ. να αναγνωρίσει το Κόσοβο). Στόχος μας είναι η διασφάλιση ειρηνικών και βιώσιμων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που δεν φαίνεται να είναι ένας εύκολος στόχος» κατέληξε ο κ. Σουλτς.