Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία μειώθηκαν απροσδόκητα τον Ιούλιο κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και 1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, καθώς οι καταναλωτές περιέκοψαν άλλες δαπάνες τους εξ αιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Οι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προέβλεπαν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

«Οι τιμές των καυσίμων φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και την αύξηση του αισθάνονται πραγματικά οι πολίτες, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν βραχυπρόθεσμα λιγότερα χρήματα τα νοικοκυριά για άλλες δαπάνες», δήλωσε στέλεχος της τράπεζας Berenberg.

Ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στο 2%, λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.

Παρά τα σημερινά στοιχεία, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι μεγάλες αυξήσεις που δόθηκαν στους μισθούς των Γερμανών εργαζομένων, οι σταθερές συνθήκες απασχόλησης και ο σταθερός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης θα μπορέσουν να βοηθήσουν τη γερμανική οικονομία εν μέσω της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης φέτος.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αισθάνθηκαν πάντως τους τελευταίους μήνες την επίπτωση από την κρίση της Ευρωζώνης.

Η εταιρία Puma ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις χορηγίες και τον αριθμό των προϊόντων της και η αλυσίδα καταστημάτων Karstadt ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις θέσεις εργασίας. Τις τελευταίες εβδομάδες δημοσιοποιούνται αρνητικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία.

Ο ρυθμός ανάπτυξής της επιβραδύνθηκε στο 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο, ο ιδιωτικός τομέας της συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μειώνεται.