Να πάνε για δουλειά κάλεσε σήμερα τους απεργούς η διεύθυνση του ορυχείου πλατίνας Λονμίν στην περιοχή Μαρικάνα της Νότιας Αφρικής, αλλιώς είναι ορατός ο κίνδυνος απόλυσης. Ανακοίνωσε δε ότι δεν θα ζητήσει από τους εργάτες που δεν απεργούν να επανέλθουν στις θέσεις τους αν η αστυνομία κρίνει πως κινδυνεύουν.

«Δεν θα ζητήσουμε από κανέναν να αρχίσει να δουλεύει αν η αστυνομία πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος αντιποίνων από την πλευρά των απεργών», δήλωσε ο Σάιμον Σκοτ, ανώτερο στέλεχος της εταιρίας.

Την Πέμπτη, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον περίπου 3.000 μεταλλωρύχων που απεργούν ζητώντας αύξηση των μισθών τους. σκοτώνοντας 34 και τραυματίζοντας 78.

Στην ανακοίνωσή της η Λονμίν επιβεβαιώνει πως ζήτησε από τους 3.000 υπαλλήλους της που απεργούν παράνομα να προσέλθουν στην εργασία τους ως τις 20 Αυγούστου, αλλιώς κινδυνεύουν με πιθανή απόλυση.

Οι 25.000 υπάλληλοι και οι 10.000 εποχικοί «που δεν απεργούν, αλλά δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας της βίας» μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους με αστυνομική προστασία, διευκρινίζει η εταιρία.

«Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να ξαναβρούμε την ηρεμία μετά αυτά που συνέβησαν, αλλά αυτοί που μας εμπιστεύονται και θέλουν να εργαστούν αξίζει να έχουν μια ευκαιρία», τόνισε ο Σκοτ.