Τη στήριξή στον Ισημερινό, σχετικά με την κρίση που τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με την Βρετανία για τον ιδρυτή του ιστοτοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, εξέφρασε η Ένωση Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur).

Σε κοινή ανακοίνωση, την οποία διάβασε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αλι Ροντρίγκες από την Βενεζουέλα, οι χώρες μέλη της Unasur εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον Ισημερινό και καλούν «τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο ώστε να υπάρξει κοινώς αποδεκτή λύση».

Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών του οργανισμού εκφράζουν «την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση του Ισημερινού μπροστά στην απειλή της παραβίασης της διπλωματικής του αποστολής στο Λονδίνο και επισημαίνουν το κυρίαρχο δικαίωμα μιας χώρας να χορηγεί άσυλο».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει καταφύγει εδώ και δύο μήνες στην πρεσβεία του Ισημερινού στην βρετανική πρωτεύουσα και έχει ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο ώστε να μην εκδοθεί από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.