Ο Τζούλιαν Ασάνζ νιώθει «μάχιμος», δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει εδώ κα δύο μήνες ο ιδρυτής του ιστότοπου WikLeaks, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του επιθυμεί να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματά του και τα δικαιώματα του ιστότοπου.

Ο ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Ασάνζ και τον βρήκε «μάχιμο».

«Ευχαρίστησε τους πολίτες του Ισημερινού και κυρίως τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα που του χορήγησαν άσυλο» και «ζήτησε από τον δικηγόρο του να κινηθεί δικαστικά ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα του WikiLeaks, τα δικά του και αυτά όλων όσοι ερευνώνται», πρόσθεσε ο Γκραθόν λίγη ώρα πριν τις προγραμματισμένες δηλώσεις του ίδιου του Ασάνζ.

Ο ιστότοπος WikiLeaks είχε αναφέρει την Πέμπτη ότι ο Ασάνζ θα κάνει αυτές τις δηλώσεις «μπροστά» από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο με κίνδυνο να συλληφθεί αμέσως από τη βρετανική αστυνομία για να εκτελεστεί η εντολή έκδοσής του στη Σουηδία.

Πάντως σήμερα ένας εργαζόμενος στην πρεσβεία του Ισημερινού αφαίρεσε μια πόρτα που οδηγεί σε ένα μικρό μπαλκόνι στη γωνία της πρεσβείας, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι ο Ασάνζ θα μιλήσει από εκεί για να αποφύγει να συλληφθεί.

Στο μεταξύ, ένα ελικόπτερο της βρετανικής αστυνομίας κάνει κύκλους πάνω από την πρεσβεία, ενώ περίπου 40 αστυνομικοί έχουν παραταχθεί έξω από το κτίριο και κυρίως στον τοίχο κάτω από το μπαλκόνι απ’ όπου ο ιδρυτής του WikiLeaks αναμένεται να μιλήσει.

Παράλληλα, περισσότεροι από 50 υποστηρικτές του 41χρονου Αυστραλού, πολλοί από τους οποίους κοιμούνται έξω από την πρεσβεία από την Τετάρτη, έχουν τοποθετήσει στα κάγκελα του κτιρίου μηνύματα υποστήριξης στον Ασάνζ και πανώ που γράφουν «Άσυλο- σταματήστε το κυνήγι μαγισσών».