Έντονες συζητήσεις και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αυστραλία η κίνηση της 9χρονης μαθήτριας Χάρπερ Νίλσεν να μην σηκωθεί όρθια την ώρα που οι συμμαθητές της έψαλλαν το «Advance Australia Fair», τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Η 9χρονη θέλησε με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθεί για τον θεσμικό ρατσισμό, καθώς, όπως λέει, ο εθνικός ύμνος της χώρας της αγνοεί την ιστορία των αυτοχθόνων της Αυστραλίας.

Μετά την άρνησή της να σηκωθεί, την περασμένη εβδομάδα, η Χάρπερ τιμωρήθηκε.

Ο ύμνος ξεκινάει με τον στίχο: «Αυστραλοί, ας χαρούμε διότι είμαστε νέοι και ελεύθεροι». «Αρχικά, όταν γράφτηκε ο ύμνος, αυτό σήμαινε να προχωρήσουν οι λευκοί της Αυστραλίας» εξήγησε το κορίτσι στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Όμως, σύμφωνα με την ίδια, «όταν λέμε “είμαστε νέοι”, περιφρονούμε πλήρως τους αυτόχθονες Αυστραλούς που ήταν εδώ πριν από εμάς».

Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι έφθασαν το 1788 στην Αυστραλία, όπου οι Αβορίγινες ζούσαν για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,

Οι Αβορίγινες δεν αποτελούν πια παρά το 3% του αυστραλιανού πληθυσμού και είναι μακράν οι λιγότερο προνομιούχοι, με αυξημένα στον πληθυσμό τους τα ποσοστά φτώχειας και εγκλεισμού. Η υγεία τους είναι χειρότερη απ’ αυτή του γενικού πληθυσμού.

Το κορίτσι είπε πως πήρε μόνο του την απόφαση, είχε όμως μιλήσει για τις σκέψεις της αυτές και στους γονείς της. «Επέδειξε απίστευτο θάρρος υπερασπιζόμενη αυτό που πιστεύει» και θέλοντας «να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους να σκεφτούν τον θεσμικό ρατσισμό» δήλωσε στο ABC ο πατέρας της Μαρκ Νίλσεν.

Ο διευθυντής του σχολείου συνάντησε την Χάρπερ και τους γονείς της για να βρουν άλλους τρόπους διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Πολιτείας Κουίνσλαντ. «Το σχολείο σέβεται τη βούληση της μαθήτριας και πρότεινε άλλες εναλλακτικές επιλογές, όπως τη δυνατότητα να παραμένει μπροστά στην αίθουσα στη διάρκεια του εθνικού ύμνου και να μην τραγουδά» σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου.

Η κίνηση της 9χρονης Χάρπερ Νίλσεν θύμισε τη στάση των παικτών της Αμερικανικής Ένωσης Φουτμπόλ (NFL), που γονατίζουν στη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, για να διαμαρτυρηθούν για τις ρατσιστικές βιαιότητες στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, έχει εξοργίσει τους συντηρητικούς και τους σκληροπυρηνικούς δεξιούς στην Αυστραλία. Ο πρώην προπονητής των Wallabies Άλαν Τζόουνς που έχει γίνει ραδιοφωνικός παρουσιαστής δήλωσε πως οι γονείς πρέπει να πάρουν την κόρη τους από το σχολείο αν «ο κανόνας» «δεν τους αρέσει». Η γερουσιαστής Πολίν Χάνσον χαρακτήρισε «βρομόπαιδο» την Χάρπερ και την απείλησε στο Facebook με μια «κλωτσιά στον πισινό».