Ακυρώνονται 400 πτήσεις της Ryanair σε πέντε χώρες

Περισσότεροι από 55.000 επιβάτες επηρεάζονται


ΚΟΣΜΟΣ
14:06
10/08/2018
Ακυρώνονται 400 πτήσεις της Ryanair σε πέντε χώρες
5
loading

Η ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair αντιμετωπίζει σήμερα μια νέα κοινωνική σύγκρουση μεγάλου εύρους, με τους πιλότους να απεργούν για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε πέντε χώρες για να καταγγείλουν την πολιτική απασχόλησης της εταιρίας.

Η απεργία καταμεσής της περιόδου των καλοκαιρινών αδειών αφορά τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία. Περισσότεροι από 55.000 επιβάτες επηρεάζονται από την ακύρωση περίπου 400 πτήσεων από τους οποίους οι 42.000 για τη Γερμανία.

Η Ryanair ανέφερε πως το 85% των πτήσεών της θα πραγματοποιηθεί κανονικά, «δηλαδή πάνω από 2.000 (...) που μεταφέρουν σχεδόν 400.000 επιβάτες». Η εταιρία διαβεβαίωσε πως η «πλειονότητα των επιβατών» που επηρεάζονται έχουν τοποθετηθεί σε άλλες πτήσεις.

Στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά, που είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα της Ryanair στο Βέλγιο, περίπου 20 πιλότοι της εταιρίας έλαβαν μέρος σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κρατώντας πανό που έγραφαν «Η Ryanair απεργεί» ή ακόμη «Σεβαστείτε μας».

«Η Ryanair είναι η μοναδική πολυεθνική στο Βέλγιο που δεν σέβεται τους βελγικούς νόμους και αυτό δεν είναι φυσιολογικό», δήλωσε ο Ντιντιέ Λέμπε, εκπρόσωπος της ένωσης ACV-CSS, στα αιτήματα της οποία περιλαμβάνεται η διασφάλιση της αμοιβής των πιλότων όταν είναι σε ετοιμότητα (stand by).

Παρόμοια συγκέντρωση αναμένεται στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία.

Η εταιρία, που έχει 130 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και χαρακτήρισε την απεργία «ανώφελη», είδε τους τελευταίους μήνες την κοινωνική δυσαρέσκεια να επεκτείνεται στις κύριες κατηγορίες του προσωπικού της στην Ευρώπη.

Γενικά τα συνδικάτα καταγγέλλουν την εταιρία για την πολιτική απασχόλησης που ακολουθεί, την καταφυγή σε επισφαλή συμβόλαια εργασίας και για κοινωνικό ντάμπινγκ. Η εταιρία απορρίπτει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι πληρώνει καλύτερα τους πιλότους της απ' ό,τι οι ανταγωνιστές της.

«Δεν θέλουμε να βλάψουμε την εταιρία αλλά έχουμε ανάγκη μια αλλαγή προσέγγισης στο Δουβλίνο», την έδρα της Ryanair, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο N-tv ο Ίνγκολφ Σουμάχερ, ηγετικό στέλεχος του γερμανικού συνδικάτου Vereinigung Cockpit (VC).

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η Ryanair επιβάλλει όποτε μπορεί ιρλανδικά συμβόλαια εργασίας που είναι πιο ευέλικτα για το ιπτάμενο προσωπικό, ακόμη και αν ζουν σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. Για να δικαιολογηθεί, η εταιρία ανέφερε πως το μεγαλύτερο μέρος του μεταφορικού έργου της πραγματοποιείται με αεροσκάφη που είναι καταχωρημένα στην Ιρλανδία.

Η απεργία στη Ryanair είχε προκαλέσει μια πρώτη ευρωπαϊκή κινητοποίηση στα τέλη Ιουλίου, όταν το προσωπικό καμπίνας στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στο Βέλγιο είχε κατέβει σε απεργία. Περίπου 600 πτήσεις ακυρώθηκαν επηρεάζοντας 100.000 επιβάτες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όλες αυτές οι κοινωνικές εντάσεις ήρθαν στο φως τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν ένα σοβαρό πρόβλημα στο πρόγραμμα των πιλότων οδήγησε σε ακυρώσεις που αφορούσαν 20.000 πτήσεις. Η κρίση αυτή ανάγκασε τη Ryanair να αναγνωρίσει τα συνδικάτα, την ύπαρξη των οποίων αρνείτο μέχρι τότε η εταιρία.

Οι απεργοί έλαβαν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) στην οποία συμμετέχουν 90 εθνικές οργανώσεις και δέκα ευρωπαϊκές ομοσπονδίες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Stateless

  Εντωμεταξυ ένας πιλότος της Ryanair βγάζει από €150000 μέχρι €200000 το χρόνο.
  Πόσα θέλουν δηλαδή?

  1. avatar Takis_0731

   Δεν έχεις ιδέα τι σου γίνεται...

   1. avatar Stateless

    @takis
    How much do Ryanair pilots get paid?
    In the careers section of its website, Ryanair boasts it pays its Irish captains 22 per cent more than Norwegian pilots.
    It says it pays Dublin-based pilots €156,150 which is about £140,000.
    Meanwhile it gives its Stansted captains about £135,600.
    A statement on the Ryanair website on July 24, 2018, stated Irish pilots “earn between €150,000 – €200,000”.
    Έκανα copy paste από εδώ
    https://www.thesun.co.uk/travel/6844526/ryanair-pilots-salary-how-much-do-get-paid-why-strike/
    Αν ακόμα έχεις αντίρρηση κάνε μήνυση στην εταιρεία ρε σχετικέ όχι σε μένα.
    ΥΓ πόσα κιλά [.....] πρέπει να είναι κάποιος όταν νομίζει ότι αυτά τα νούμερα τα βγάζουμε από το μυαλό μας?

  2. avatar Χλεχλε

   Επειδή ευτυχώς οι πιλότοι δεν έχουν το δικό σου μυαλό όπως δλδ και τον περισσότερων δεν κοιτάνε την πάρτη τους μόνο. Κοιτάνε το γενικό σύνολο της εταιρίας.

   1. avatar Stateless

    Που σαι χλεχλε για να μη μου ζαλίζεις το [....] με την ασχετοσύνη σου κάτσε και δες εδώ πόσα βγάζουν όλοι τους.
    http://become-cabincrew.com/airlines/ryanair.html
    Μην ξεχνάς ότι είναι και low budget εταιρεία που αν αυξηθούν κι άλλο οι μισθοί τότε θα αυξηθούν και τα εισιτήρια, που τότε μοιραία θα κλείσει. Όλοι θα πετάνε με την easyjet.
    Μετά όλοι τους θα έχουν χρόνο για άπειρες απεργίες.
    Ποτέ δεν κερδίζεις με τέτοιου είδους απεργίες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει