Το Σαν Τζιμινιάνο στην Τοσκάνη εξεγείρεται κατά των περικοπών που επιβάλλει η Ρώμη. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό χωριό της Τοσκάνης κοντά στη Σιένα που περιλαμβάνεται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, εξεγέρθηκε αφού η κυβέρνηση του επέβαλε να μειώσει κατά ένα τρίτο το προσωπικό του, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κοριέρε ντέλα Σέρα».

«Είναι μια τρελή ιστορία. Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση χαιρέτισε τη διαχείρισή μας. Δεν έχουμε ούτε χρέη ούτε δάνεια να τρέχουν (…). Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, η ίδια κυβέρνηση μας επιβάλλει να μειώσουμε το προσωπικό μας από 89 σε 54 πρόσωπα», λέει ο δήμαρχος του Σαν Τζιμινιάνο, ο Τζάκομο Μπάσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.

Πράγματι η κυβέρνηση περιέλαβε τον Ιούνιο το Σαν Τζιμινιάνο στον κατάλογο των 143 “ενάρετων” κοινοτήτων που επαινέθηκαν για τη χρηστή διαχείριση τους, όμως τον Ιούλιο το σχέδιο αναθεώρησης των δημόσιων δαπανών επέβαλε την απόλυση 35 εργαζομένων στην κοινότητα, όπου εργάζονται συνολικά 89 πρόσωπα.

Το σχέδιο αυτό επιβάλλει στις κοινότητες να μην υπερβαίνουν το μέσο όρο του ενός κοινοτικού υπαλλήλου για 144 κατοίκους. Το Σαν Τζιμινιάνο έχει μόλις 7.000 κατοίκους, έστω κι αν υποδέχεται κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια τουρίστες.

Οι 89 κοινοτικοί υπάλληλοι «είναι έτοιμοι να παραιτηθούν», απειλεί ο δήμαρχος. «Καθώς κανένας δεν είναι σε θέση να βγει στη σύνταξη, θα έπρεπε να απολύσω 35 πρόσωπα», προσθέτει.

Αυτές οι 35 θέσεις εργασίας είναι όμως απαραίτητες «για τη διαχείριση μιας ολόκληρης σειράς από υπηρεσίες, ιδιαίτερα των χώρων στάθμευσης και των μουσείων, που μας επιτρέπουν να έχουμε καθαρά κέρδη 2,5 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, από τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Ιταλία και υπηρεσίες που άλλες κοινότητες του μεγέθους μας δεν μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες τους», εξηγεί ο δήμαρχος.

Ο Τζάκομο Μπάσι ζητάει να ψηφιστεί μια τροπολογία στο σχέδιο αναθεώρησης των δημόσιων δαπανών που συζητείται αυτή τη στιγμή στη Γερουσία, ώστε ο αριθμός των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων να μην βασίζεται μόνο στον πληθυσμό.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα συνέπειας: το κράτος δεν μπορεί να μας θεωρεί υποδειγματικούς και μετά να μας φέρεται όπως στους δήμους που έχουν προσλάβει φίλους και συγγενείς» προωθώντας πελατειακές σχέσεις και νεποτισμό, εξηγεί.

«Μακριά από μένα η ιδέα να απολύσω: αντίθετα, θα μπορούσα να προσλάβω άλλα 35 πρόσωπα», τονίζει ο δήμαρχος.