Έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, κυρίως ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, προκαλεί η κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε «υπερβολικές και κινδυνολογικές» τις αναφορές για πτώχευση της οικονομίας, τονίζοντας ότι δημιουργούν πανικό στους πολίτες.

Ο κ. Στεφάνου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το πρόβλημα με πολύ προσεκτικό τρόπο, για να διασφαλίσει ότι οι ανάγκες που υπάρχουν στην Κυπριακή οικονομία θα καλυφθούν.

Κάλεσε, ταυτόχρονα, όλους να βοηθήσουν στις προσπάθειες της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι να εγείρουν προσκόμματα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προειδοποίησε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι να παραμείνουν απλήρωτοι στο τέλος Ιουλίου, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν μπορέσει να εξασφαλίσει τα αναγκαία ποσά. Μας λυπεί, πρόσθεσε, το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, «αγωνιούμε, αν θα μπορέσει το κράτος να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να βρει μέχρι τέλος Ιουλίου 500 εκατομμύρια ευρώ και 723 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Μετά το «ξάφρισμα» των ημικρατικών οργανισμών, όπως είπε, η κυβέρνηση εξασφάλισε μόνο 175 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που εγείρει το ερώτημα, πού θα βρει τα υπόλοιπα και γιατί φθάσαμε ως εδώ.

Οι κύριοι Νεοφύτου και Παπαδόπουλος κάλεσαν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στη δημοσίευση ότι έγγραφα φέρουν τον υπεύθυνο διαχείρισης του δημόσιου χρέους, Φαίδωνα Καλοζώη, να προειδοποιούσε από το 2011 τον τότε υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, ότι είναι ριψοκίνδυνος ο τρόπος, με τον οποίο διαχειρίζεται βραχυπρόθεσμα το δημόσιο χρέος και ότι υπήρχε ο κίνδυνος η Κύπρος να βρεθεί ενώπιον στάσης πληρωμών.