Αν και δεν είναι τόσο γνωστές όσο οι αμερικανικές Μπάρμπι, οι χειροποίητες κούκλες της Σαν Χιουμέι είναι δημοφιλείς στην αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων του Σιντσιάνγκ.

Εμπνευσμένη από την πρωτότυπη Μπάρμπι, η Σαν από το Σιντσιάνγκ ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια να κατασκευάζει τις κούκλες της την περιόδο που η περιοχή απογειωνόταν ως τουριστικός προορισμός. Η οικογένεια της Σαν ήταν φτωχή και όταν εκείνη ήταν παιδί δεν υπήρχαν παιχνίδια. Η μητέρα της όμως της έφτιαξε μία κούκλα. Της άρεσε τόσο πολύ που από τότε ξεκίνησε να φτιάχνει τις δικές της.

Για να κάνει μοναδικές τις κούκλες της η Σαν χρησιμοποιεί την τεχνική Σιουσού, η οποία περιλαμβάνει χειροτεχνίες όπως κέντημα και γλυπτική. Όπως οι αυθεντικές Μπάρμπι, τα ρούχα της κούκλας Σιουσού αλλάζουν και αυτά. Η διαφορά έγκειται στο οτι τα ρούχα της κινεζικής κούκλας είναι χειροποίητα και όχι της μηχανής, ενώ η έκφραση του προσώπου κάθε κούκλας είναι μοναδική. Για να κάνει το δέρμα να δείχνει φυσικό, η Σαν χρησιμοποιεί ειδικά υλικά ακόμα και πραγματικό μακιγιάζ. Επίσης το μέγεθος κάθε κούκλας ποικίλλει. Κάποιες είναι τόσο μικρές, όσο το νύχι του δαχτύλου και άλλες τόσο μεγάλες, όσο ένας κανονικός άνθρωπος. Η βιοτεχνία της Σαν γρήγορα εκτοξεύθηκε, ωστόσο η αρχική της πρόθεση δεν ήταν να δημιουργήσει ένα τουριστικό προιόν και να βγάλει χρήματα.

«Πρόκειται για ένα πολιτιστικό προϊόν που δείχνει την ομορφιά του Σιντσιάνγκ οι άνθρωποι του οποίου είναι τόσο όμορφοι που ήθελα να το δείξω στον κόσμο μέσα από τις κούκλες μου» λέει η Σαν.

Το Σιντσιάνγκ φιλοξενεί 47 εθνοτικές ομάδες, όπως Χαν, Καζάκοι, Μογγόλοι, Τατζίκοι και Ουιγούροι.

Τον περασμένο Απρίλιο η Σαν διέσχισε πάνω από 4.000 χιλιόμετρα και πέρασε ένα δεκαήμερο περίπου με εκατοντάδες κατοίκους του Κιργιζιστάν, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για να ολοκληρώσει την συλλογή της με κούκλες από το έπος του Κιργιζιστάν «Μανάς», το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα των αριστουργημάτων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της ΟΥΝΕΣΚΟ.

« Για να γίνουν τέλειες οι κούκλες είναι απαραίτητο να δούμε την πραγματική ζωή των ανθρώπων αντί των εικόνων στα βιβλία» λέει η Σαν και προσθέτει οτι τα πολιτιστικά προϊόντα όπως οι κούκλες Σιουσού παίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην ανάπτυξη του τουρισμού στο Σιντσιάνγκ, αλλά και στην πολιτιστική επικοινωνία μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου».

Οι κούκλες της Σαν έχουν συμπεριληφθεί στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας. Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο αριστείας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χειροτεχνίας για την συλλογή της που απεικονίζει τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες των Ουιγούρων.

Το 2017, το Εθνικό Ταμείο Καλών Τεχνών της Κίνας ξεκίνησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εκμάθηση της τέχνης Σιουσού. Ηδη έχουν επιλεγεί δεκατρείς εκπαιδευόμενοι από 100 που υπέβαλαν αίτηση.

Κάθε χρόνο το εργαστήριο της Σαν κατασκευάζει περίπου 5.000 κούκλες.