Κόντρα Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ηγετικά στελέχη του αμερικανικού κόμματος


ΚΟΣΜΟΣ
23:11
21/06/2018
Κόντρα Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων
loading

Στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αντάλλαξαν χθες φραστικά πυρά δύο ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, γεγονός που έδωσε αρνητική τροπή στις σκληρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το θέμα της μετανάστευσης, την παραμονή της διεξαγωγής δύο σημαντικών ψηφοφοριών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μαρκ Μίντοους, ο πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας (House Freedom Caucus) που εκλέγεται στη Βόρεια Καρολίνα εναντιώθηκε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν σχετικά με δύο μεταναστευτικά νομοσχέδια, φωνάζοντας αρκετές φορές «ό,τι ήταν να κάνω, το έκανα», σύμφωνα με το CNN.

Ο ίδιος έδειχνε με το δάκτυλο τον Ράιαν, η φωνή του υψώθηκε αρκετά, ενώ οι υπόλοιποι Ρεπουμπλικάνοι παρακολουθούσαν.

Η ένταση που προκλήθηκε μονοπώλησε το ενδιαφέρον εντός και εκτός της Βουλής των Αντιπροσώπων, επαναφέροντας στην επικαιρότητα την υποβόσκουσα ένταση μεταξύ της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο νομοθετικό αυτό σώμα και των μελών της συντηρητικής ομάδας.

Οι φραστικές αντιπαραθέσεις του Ράιαν με τους συντηρητικούς αφορούν αρκετά ανοιχτά θέματα, από τις κυβερνητικές δαπάνες και τις υπηρεσίες υγείας μέχρι το νομοσχέδιο για την αγροτική οικονομία και τη μετανάστευση.

«Το συμβιβαστικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο για την κεντρική συζήτηση. Θα το αφήσω ως έχει», δήλωσε ο Μίντοους στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου εκτυλίχθηκε το περιστατικό.

Όταν όμως πιέστηκε από ερωτήσεις για την αιτία που προκάλεσε την έκρηξή του, προσπάθησε να υποβαθμίσει το επεισόδιο. «Όχι, απλά ήμουν παθιασμένος», είπε.

Στη διάρκεια του φραστικού επεισοδίου, ο Μίντοους απείλησε να υπογράψει για την εφαρμογή ενός ειδικού διαδικαστικού μέτρου (discharge petition) που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή σειράς ψηφοφοριών για τέσσερα μεταναστευτικά νομοσχέδια, ανάμεσά τους κάποια που έχουν την υποστήριξη των Δημοκρατικών. Ωστόσο, ο ίδιος μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους διέψευσε το ενδεχόμενο αυτό.

Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων προσπάθησε ν’ αποφύγει τυχόν εφαρμογή της αναφερόμενης παραπάνω διαδικασίας και για τον λόγο αυτό μεσολάβησε για την επίτευξη της τρέχουσας συμφωνίας μεταξύ των συντηρητικών και των πιο μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων. Η συμφωνία αναμένεται να δοκιμαστεί σήμερα με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τα δύο νομοσχέδια.

Το ένα νομοσχέδιο απευθύνεται περισσότερο στους συντηρητικούς και το έχει καταρτίσει ο Μπομπ Γκοουντλέιτ από τη Βιρτζίνια, ενώ το δεύτερο νομοσχέδιο που είναι γνωστό και ως συμβιβαστικό νομοσχέδιο, είναι πιο κοντά στις θέσεις των μετριοπαθών.

Ο Μίντοους υποστήριξε ότι ανέμενε πως το συμβιβαστικό νομοσχέδιο θα έπρεπε να περιείχε δύο προβλέψεις, οι οποίες δεν είχαν περιληφθεί χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Πάτρικ Μακχένρι, ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μετά μια συνάντηση που είχε στο γραφείο του Ράιαν χθες το βράδυ, η διαφωνία μεταξύ των δύο αντρών προκλήθηκε από την «έλλειψη επικοινωνίας» μεταξύ του προσωπικού αλλά και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το αποτέλεσμα των σημερινών ψηφοφοριών ήταν ήδη αμφίβολο, ενώ μετά τη χθεσινή φραστική ανταλλαγή πυρών με τον Ράιαν, ο Μίντοους είπε ότι δεν γνώριζε αν οι σημερινές ψηφοφορίες τελικά θα διεξαχθούν. «Δεν γνωρίζω πότε θα γίνει η ψηφοφορία», δήλωσε.

Ωστόσο, ο Μακχένρι δήλωσε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους ότι οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν σήμερα.

Ο μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος Κάρλος Κουρμπέλο από τη Φλόριντα που είχε βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των νομοσχεδίων και βρέθηκε κοντά στο σημείο του φραστικού επεισοδίου στην ολομέλεια, δήλωσε ότι επικριτές του συμβιβαστικού νομοσχεδίου, όπως ο Μίντοους, αρχίζουν και αισθάνονται άβολα μετά την υποστήριξη που αυτό συγκεντρώνει.

«Αρχίζουν να γίνονται νευρικοί. Δουλέψαμε σκληρά για να διατηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας αλλά και να είμαστε ευέλικτοι σε όλη τη διαδικασία. Ελπίζω αληθινά ότι όλοι οι συνάδελφοι με τους οποίους πριν από δύο ημέρες συνεργαζόμασταν εποικοδομητικά, δεν θα αλλάξουν στάση προσπαθώντας να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία», είπε ο Κουρμπέλο.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει και τα δύο νομοσχέδια. Ο πρόεδρος Τραμπ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν εμφανίστηκαν στο Καπιτώλιο το προηγούμενο 48ωρο παροτρύνοντας τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν και τα δύο νομοσχέδια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει