Μία δραστική λύση βρήκε η Αλγερία για να αντιμετωπίσει την ευρηματικότητα των μαθητών στην αντιγραφή, στη διάρκεια των σχολικών εξετάσεων.

Η σύνδεση ίντερνετ κάθε είδους, σε υπολογιστές και κινητά, θα απενεργοποιηθεί για μία ώρα μετά την έναρξη των απολυτηρίων εξετάσεων, προκειμένου να εμποδιστούν τυχόν απόπειρες «διαρροών».

Τα «μπλακ άουτ», όπως μεταδίδει το BBC, θα επαναλαμβάνονται σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων, που άρχισαν χθες και θα ολοκληρωθούν στις 25 του μήνα.

Η κίνηση αυτή έγινε μετά το φιάσκο του 2016, όταν τα θέματα είχαν διαρρεύσει online πριν τις εξετάσεις αλλά και κατά τη διάρκειά τους. Έτσι, οι αρχές κάλεσαν πέρσι τις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών ίντερνετ να σταματήσουν την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο αυτά τα εθελοντικά μέτρα αποδείχθηκαν ανεπαρκή.

Ο υπουργός Παιδείας Nouria Benghabrit δήλωσε στην εφημερίδα Annahar πως το Facebook θα παραμείνει μπλοκαρισμένο σε όλη τη χώρα και σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων. Πρόσθεσε πως παρότι η κυβέρνηση δεν νιώθει «άνετα» με την απόφαση αυτή, δεν μπορεί να παραμένει παθητική στο ενδεχόμενο διαρροών των θεμάτων.

Επιπλέον, όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές με πρόσβαση στο ίντερνετ, τόσο για τους μαθητές όσο και για το προσωπικό των σχολείων, έχουν απαγορευτεί από τα 2.000 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, στα οποία έχουν τοποθετηθεί ανιχνευτές μετάλλων.

Στους χώρους όπου εκτυπώνονται τα θέματα έχουν τοποθετηθεί κάμερες παρακολούθησης και συσκευές που μπλοκάρουν τα κινητά τηλέφωνα.

Στις εξετάσεις συμμετέχουν σχεδόν 700.000 μαθητές και τα αποτελέσματα αναμένονται από το Ιούλιο και μετά.