Ξανά στις κάλπες μπορεί να οδηγηθεί η Τουρκία, σε περίπτωση που η συμμαχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), δεν μπορέσει στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής (24/06) να κερδίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με όσα τόνισε ο ηγέτης των Εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμμαχία του Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει με μικρή διαφορά την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ενώ και οι προεδρικές εκλογές που γίνονται την ίδια ημέρα μπορεί να περάσουν επίσης σε δεύτερο γύρο.

Ο Μπαχτσελί, ο οποίος υποστήριξε τον Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών τον Απρίλιο, σημείωσε σήμερα ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην περίπτωση που η προεδρία και το κοινοβούλιο δεν έχουν αρμονική συνεργασία μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αργά χθες το βράδυ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μπαχτσελί σημείωσε ότι το δημοψήφισμα χορηγεί είτε στον πρόεδρο είτε στο κοινοβούλιο την εξουσία να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές αν υπάρξει «κώλυμα», όπως για παράδειγμα εάν ο Ερντογάν κερδίσει την προεδρία, αλλά το κόμμα του χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Αν η προεδρία και το κοινοβούλιο φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορούν να εργαστούν σε αρμονία, υπάρχουν διέξοδοι βάσει των συνταγματικών αλλαγών και αυτές μπορούν να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εξεταστούν οι πρόωρες εκλογές», σημείωσε.

Ο Μπαχτσελί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προκήρυξη πρόωρων, κατά περισσότερο από έναν χρόνο, εκλογών όταν κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξή τους τον Απρίλιο. Ο Ερντογάν όρισε την 24η Ιουνίου ως την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Μπαχτσελί.

Βάσει των συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες θα ισχύσουν μετά τις προσεχείς εκλογές, ο αριθμός των βουλευτών στο κοινοβούλιο θα αυξηθεί σε 600 από 550. Αξιωματούχοι από το AKP, το οποίο είχε μέχρι τώρα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν στην εξασφάλιση τουλάχιστον 300 εδρών στην εθνοσυνέλευση.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ερντογάν έχει υπογραμμίσει την σημασία ενός «ισχυρού κοινοβουλίου», λέγοντας πως θα ήταν «ανησυχητικό» να αποφασίσει κάποιος να υποστηρίξει τον ίδιο για την προεδρία, αλλά όχι το κόμμα του, το AKP.

Η σύνθεση του τουρκικού Κοινοβουλίου ενδέχεται να εξαρτηθεί από το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Εάν το κόμμα αυτό περάσει το όριο του 10%, το οποίο χρειάζεται για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, μπορεί να κερδίσει δεκάδες βουλευτικές έδρες. Εά αποτύχει, τότε οι έδρες θα πάνε στο δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα στην περιοχή, εξασφαλίζοντας σχεδόν σίγουρα πλειοψηφία στο AKP.