Πακιστανικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μαχντούμ Σαχαμπουντίν, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος του Πακιστάν τον επέλεξε ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία της χώρας.

Το ένταλμα εκδόθηκε με την κατηγορία της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής ελεγχόμενων ουσιών το 2010, την εποχή που ήταν υπουργός Υγείας. Το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα με την ίδια κατηγορία και σε βάρος του Άλι Μούσα Γκιλάνι, του γιου του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές η υπόθεση αφορά την εξαγωγή του φαρμάκου εφεδρίνη σε ποσότητες που ξεπερνούν τους διεθνείς περιορισμούς. Τον περασμένο Οκτώβριο δύο φαρμακευτικές εταιρείες κατηγορήθηκαν ότι συνωμότησαν με αξιωματούχους του υπουργείου για να πάρουν την άδεια να εξάγουν περισσότερη εφεδρίνη από την επιτρεπόμενη.

Το Πακιστάν εισάγει εφεδρίνη και επιβάλει όρια στο πόση ποσότητα από αυτήν μπορεί να εξαχθεί και πάλι στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Άσιφ Άλι Ζαρντάρι νωρίτερα είχε επιλέξει τον Σαχαμπουτίν ως υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ακατάλληλο για την θέση τον Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι. Το κοινοβούλιο έχει οριστεί να συνεδριάσει αύριο για να εκλέξει τον νέο πρωθυπουργό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν η νέα παρέμβαση της δικαιοσύνης θα υπονομεύσει την υποψηφιότητα του Σαχαμπουτίν. Στο μεταξύ ωστόσο το Λαϊκό Κόμμα επέλεξε άλλον έναν υποψήφιο για τη θέση του προέδρου, τον πρώην υπουργό Πληροφοριών Καμάρ Ζαμάν Καΐρα.