«Είναι αναγκαίο να δώσουμε πίσω στην Ελλάδα την πλήρη κυριαρχία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γκάμπι Τσίμερ, ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος «Die Linke», επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς, τονίζοντας πως θα πρέπει «να δείξουμε αλληλεγγύη» και «να εμπιστευτούμε τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση».

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, η οποία συμμετείχε στις «Ημερίδες Μελέτης», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη (5-7 Ιουνίου) η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να ξεπεράσει τα δομικά προβλήματα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη και υπογραμμίζει την ανάγκη να δουν οι Έλληνες πολίτες «το πράσινο φως στο τέλος του τούνελ» και να υπάρξει «πραγματική βοήθεια και αλληλεγγύη» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η κ. Τσίμερ χαρακτηρίζει «πολύ συντηρητική» τη γερμανική θεώρηση σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, στάση που συναρτά με το κραχ του 1923 και τα κατάλοιπα που αυτό έχει αφήσει στη γερμανική οικονομική και πολιτική σκέψη, και εκτιμά πως η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως η ανεργία, δεν μπορεί να γίνεται βάσει της γερμανικής και μόνο εμπειρίας, αφού σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες και δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει την οικονομία μιας χώρας μ’ αυτήν μιας άλλης.

Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θεωρεί πως ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν από μέρος του Τύπου και των πολιτικών -όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας- καταδεικνύει «αλαζονεία» σ’ ένα κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας, που θα πρέπει να ξεπεραστεί, καθώς «δεν είναι μια γερμανική Ευρώπη αλλά μια ευρωπαϊκή Ευρώπη».

Εκτιμά ακόμα πως το πρόβλημα σε πολλές χώρες σήμερα -πέραν των όποιων οικονομικών ζητημάτων- είναι πως τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα έχουν χάσει την επαφή με τους πολίτες «που υποφέρουν υπό το βάρος νεοφιλελεύθερων πολιτικών και οι οποίοι νομίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κίνδυνος γι’ αυτούς και όχι βοήθεια». Γι’ αυτό, σημειώνει, θα πρέπει να εξασφαλιστεί «μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη και πλεονεκτήματα για όλους και όχι μόνο για τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρίες».