Στόχο του Ισλαμικού Κράτους, μέσα σε συριακό έδαφος, βομβάρδισε το Ιράκ. Το μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέστρεψε περιοχή όπου επιχειρούσαν μέλη της σκληροπυρηνικής σουνιτικής οργάνωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός.

Το ΙΚ, που κατείχε κάποτε το ένα τρίτο του εδάφους του Ιράκ, έχει ηττηθεί ως επί το πλείστον στη χώρα αλλά εξακολουθεί να αποτελεί απειλή κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία έχει εξαπολύσει πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ στη Συρία από πέρσι, με την έγκριση της συριακής κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού που μάχεται το ΙΚ.

Το Ιράκ έχει καλές σχέσεις με το Ιράν και τη Ρωσία, κύριους υποστηρικτές του Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, ενώ λαμβάνει μεγάλη υποστήριξη και από τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό, όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι κήρυξε την τελική νίκη κατά του ΙΚ τον Δεκέμβριο, όμως η οργάνωση εξακολουθεί να επιχειρεί από θύλακες κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία και συνεχίζει να στήνει ενέδρες, να δολοφονεί και να βομβαρδίζει το Ιράκ.

Το ΙΚ έχει καταφύγει σε τακτικές ανταρτοπολέμου αφότου εγκατέλειψε τον στόχο της κατοχής εδάφους και της δημιουργίας ενός αυτάρκους χαλιφάτου στο Ιράκ και στη Συρία.

(φωτογραφία αρχείου)