«Ικανοποίηση» από τα μέτρα που έλαβε η Ουκρανία για να διασφαλίσει την ιατρική περίθαλψη της κρατούμενης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, εξέφρασε με ανακοίνωσή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Το Δικαστήριο «παρατήρησε ότι η ουκρανική κυβέρνηση συμμορφώθηκε» με το αίτημά του, της 15ης Μαρτίου, με το οποίο ζητούσε η Τιμοσένκο να «χαίρει επαρκούς ιατρικής φροντίδας σε κατάλληλο ίδρυμα», όπως αναφέρει το ΕΔΑΔ σε ανακοίνωσή του.

Οι δικαστές πάντως απέρριψαν το δεύτερο αίτημα της Τιμοσένκο να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Γερμανίας.

Η Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και πλέον επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε στο τέλος του 2011 σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και βρίσκεται στη φυλακή στο Χάρκοβο. Τον Αύγουστο του 2011 είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ ισχυριζόμενη ότι η καταδίκη και η φυλάκισή της είχαν πολιτικά κίνητρα.

Η Τιμοσένκο, που υποφέρει από προβλήματα στη σπονδυλική της στήλη, είχε κάνει απεργία πείνας τον Απρίλιο για να δεχθεί ιατρική περίθαλψη από ξένους γιατρούς σε νοσοκομείο και όχι στη φυλακή.

Το ΕΔΑΔ αναγνώρισε ότι «αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε θεραπεία» σε νοσοκομείο του Χάρκοβου «υπό την επίβλεψη εξωτερικού νευρολόγου».

Παρόλα αυτά το ΕΔΑΔ εξακολουθεί να ασχολείται με το θέμα και ζητεί από την ουκρανική κυβέρνηση «να παράσχει επιπλέον πληροφορίες όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία και το υπόβαθρο της υπόθεσης».