Στην απέλαση όλων των διπλωματών της Συρίας, που βρίσκονται ακόμη στην Οτάβα προχωρά ο Καναδάς, χορηγώντας τους προθεσμία πέντε ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ δήλωσε ότι, παρά τις εκκλήσεις απ’ όλον τον κόσμο προς τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ για κατάπαυση του πυρός, η κατακριτέα εκστρατεία βίας συνεχίζεται με αμείωτη αγριότητα στη χώρα του.

«Ο Καναδάς ενεργεί σε συντονισμό με τους στενότερους εταίρους μας, που έχουν επιβάλει παρόμοια μέτρα», συμπλήρωσε ο Μπέιρντ.

Η Αυστραλία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι απέλασαν τους σύρους διπλωμάτες από τις χώρες τους.

Ο Καναδάς είχε αυξήσει τις κυρώσεις εναντίον καθεστώτος της Συρίας όσο κλιμακωνόταν η βία στη χώρα, αλλά δεν είχε ακόμη προβεί στην απέλαση των διπλωματών.

Προηγουμένως είχε παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και όλες τις συναλλαγές με μέλη της συριακής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της. Επίσης απαγορεύει νέες επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου της Συρίας, στην οποία ο Καναδάς ήταν σημαντικός παίκτης.

Ο Καναδάς είναι η τρίτη μεγαλύτερη ξένη επενδύτρια χώρα στη Συρία λόγω της συμμετοχής της στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.